Δασικές εκτάσεις: κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων διατάζει το ΥΠΕΚΑ

0
12

Περιβάλλον Ενέργεια

Εγκύκλιο για την προστασία των δασικών εκτάσεων και των αναδασωτέων εξέδωσε το ΥΠΕΚΑ με αποδέκτες τα Δασαρχεία της χώρας.

Όπως προβλέπεται στην εγκύκλιο απαγορεύεται η ανέγερση κτηρίων, οικοδομών κλπ στις ανωτέρω εκτάσεις, όπως και η αλλοίωση της χλωρίδας τους με την φύτευση ξένων προς το συγκεκριμένο περιβάλλον ειδών. Μάλιστα προβλέπεται η κατεδάφιση των υπαρχόντων ή αναγειρομένων οικημάτων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ:

«Με αφορμή καταγγελίες στα Δασαρχεία Πύργου και Ολυμπίας διενεργήθηκαν έλεγχοι από τους οποίους προέκυψε ότι έγιναν καταπατήσεις, σε περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, με εκχέρσωση δένδρων και φύτευση μικρών ελαιόδεντρων για την επέκταση χωραφιών μέσα σε δασικές εκτάσεις.

Για την αντιμετώπιση των καταπατήσεων με φύτευση ελαιοδέντρων ή μη δασικών φυτών η Ειδική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξέδωσε εγκύκλιο, προς όλα τα δασαρχεία της χώρας, στην οποία τονίζεται ότι:

•    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ανεγερθείσες ή ανεγειρόμενες οικοδομές, κτίσματα και πάσης φύσεως εγκαταστάσεις σε δάση, δασικές εκτάσεις και αναδασωτέες εκτάσεις κατεδαφίζονται υποχρεωτικά με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας.

•    Το Συμβούλιο της Επικρατείας με πρόσφατες αποφάσεις του έκρινε ότι εφαρμόζονται αναλογικά οι ανωτέρω διατάξεις και για τις περιπτώσεις που η επέμβαση δεν αφορά μόνο κτίσματα ή άλλες εγκαταστάσεις αλλά και τη φύτευση μη δασικών φυτών που εμποδίζουν την αναγέννηση του δάσους.

Για το econews

Newslink

Σχόλια