«Ναι» σε South Stream λένε οι Βούλγαροι- «Σιωπή» για Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογό του Γκεόργκι Παρβάνοφ είχε σήμερα στη Σόφια (17/11) ο πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Όπως είναι εύλογο, στη συνάντηση των δύο ανδρών τέθηκε το θέμα της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Ο κ. Παπούλιας δήλωσε πως «με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας συζητήσαμε επίσης, τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας στον οποίο η Ελλάδα αποδίδει στρατηγική σημασία.

»Ανταλλάξαμε απόψεις για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων και για τρόπους με τους οποίους Ελλάδα και Βουλγαρία μπορούν να συνεισφέρουν στην ταχεία ευόδωση της ευρωπαϊκής πορείας των γειτόνων μας, υπό τις γενικές και ειδικότερες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί».

Ο κ. Παρβάνοφ αναφέρθηκε στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream και δήλωσε ικανοποιημένος από τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στην πορεία του ενεργειακού σχεδίου.

Αντιθέτως δεν έκανε καμμία νύξη στο ζήτημα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη που δείχνει να έχει παγώσει για τα καλά, λόγω ενστάσεων της βουλγαρικής πλευράς.

Η τελευταία πρόφαση της Βουλγαρίας αφορούσε την περιβαλλοντική διάσταση του έργου, με το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας να δηλώνει πως «δεν υπάρχουν εγγυήσεις που να διασφαλίζουν ότι σε περίπτωση ατυχημάτων δεν θα προκληθεί μη αναστρέψιμη ζημιά στο περιβάλλον του Κόλπου του Μπουργκάς, στη χλωρίδα, την πανίδα και τον τουρισμό».

Για το econews

Newslink

Σχόλια