Δεν τα κατάφερε ο «Νικήτας»

0
67

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Κοντά στα τέλη του Σεπτέμβρη έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών ο «Νικήτας», μια ανήλικη θαλάσσια χελώνα του είδους Caretta caretta. Είχε καταπιεί πετονιά από παραγάδι μαζί με το αγκίστρι, το οποίο είχε καρφωθεί μέσα στον οισοφάγο του.

Ο «Νικήτας» είχε “ραντεβού” με την εξειδικευμένη κτηνίατρο Λητώ Κριτσέλη την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου ώστε να γίνει χειρουργική επέμβαση και να του βγάλουν το αγκίστρι και την πετονιά.

Δυστυχώς όμως το αγκίστρι και η πετονιά είχαν ήδη κάνει μεγάλη ζημιά στο πεπτικό του σύστημα και ταυτόχρονα τον εμπόδιζαν να φάει. Έτσι την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου ο «Νικήτας» δεν μπόρεσε να κρατηθεί άλλο στην ζωή. Βρέθηκε νεκρός μέσα στην δεξαμενή όπου νοσηλευόταν.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ», πολλές χελώνες πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή παγιδεύονται και τραυματίζονται σε δίχτυα και παραγάδια.

Οι περισσότερες βρίσκονται νεκρές από ψαράδες ή ξεβρασμένες στην παραλία. Ο θάνατος μιας χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών όμως είναι ιδιαίτερα λυπηρός για τους εθελοντές που τις φροντίζουν κάθε μέρα.

Περίπου 40% από τις τραυματισμένες χελώνες που φτάνουν στο Κέντρο είναι πολύ σοβαρά τραυματισμένες και υποκύπτουν τελικά στα τραύματά τους.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ λειτουργεί το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών από το 1994 σε συνεργασία με τον Δήμο Γλυφάδας. Οι εγκαταστάσεις βελτιώνονται συνεχώς ώστε η περίθαλψη των χελωνών να είναι όλο και πιο αποτελεσματική.

Ταυτόχρονα όμως ο ΑΡΧΕΛΩΝ καταβάλει μεγάλες προσπάθειες που στοχεύουν στην πρόληψη των ατυχημάτων στην θάλασσα ώστε να μειωθεί ο αριθμός των τραυματισμών και των θανάτων του σπάνιου αυτού θαλάσσιου είδους που κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια