Η Ευρωζώνη σε τεντωμένο σκοινί – «Πλάτη» της ΝΔ στον Παπανδρέου

1
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Εξομαλύνεται προς το παρόν η ελληνογερμανική αντιπαράθεση που προκάλεσε η δήλωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου περί γερμανικής στάσης που ωθεί τις χώρες του νότου στη χρεοκοπία.

Το μέρος του πρωθυπουργού πήρε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι ο οποίος συνέδεσε την επιβίωση της ευρωζώνης με την επιβίωση της Ευρώπης: «Αντιμετωπίζουμε μία κρίση επιβίωσης. Οφείλουμε να εργασθούμε συντονισμένα για να επιτρέψουμε στην ευρωζώνη να επιβιώσει. Διότι, εάν δεν επιβιώσει η ευρωζώνη, δεν θα επιβιώσει ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω όμως ότι θα την ξεπεράσουμε».

Θετική στάση προς την Ελλάδα τήρησε και το Eurogroup, το οποίο εξέφρασε ικανοποίηση για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας, για τη σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που επετεύχθη μέσα στο 2010, αλλά και για το γεγονός ότι η Eurostat επικύρωσε απολύτως τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιουνκέρ έκανε λόγο για ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2011, ώστε τον επόμενο χρόνο να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα 17 δισ. ευρώ και κατέληξε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

—Η Μέρκελ και οι Αυστριακοί

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έκανε ένα βήμα πίσω από τις δηλώσεις της περί πολιτικής ανευθυνότητας των προκατόχων της που επικύρωσαν την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη και κάλεσε τους «αδύναμους κρίκους» να επενδύσουν στην ανταγωνιστικότητά τους.

Παράλληλα εκτίμησε πως η ευρωζώνη δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.

H τοποθέτηση Μέρκελ ήρθε λίγες μόνο ώρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών, Γιόζεφ Πρελ, ότι η χώρα του δεν θα συμβάλλει στην Τρίτη δόση του πακέτου στήριξης της Ελλάδας, καθώς η χώρα μας δεν έχει ανταποκριθεί στους όρους του Μνημονίου.

Αυτά πριν ακόμα οι αντιπρόσωποι της τρόικας εκδώσουν την έκθεσή τους για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Ο Αυστριακός αναγκάστηκε να ανασκευάσει τονίζοντας πως η χώρα του θα προχωρήσει στην εκταμίευση των 190 εκ. ευρώ προς την Ελλάδα εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

—Ένας απροσδόκητος σύμμαχος

Ο πρωθυπουργός βρήκε έναν απροσδόκητο σύμμαχο στο πρόσωπο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η οποία εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης της κυβέρνησης στην ελληνογερμανική κόντρα.

Η Ρηγίλλης δήλωσε πως «δεν αποτελεί λύση ένας μηχανισμός “διάσωσης” που εξαρχής πνίγει τα πιο αδύναμα μέλη με τη θηλιά των δυσβάστακτων επιτοκίων. Μεγαλύτερο ρίσκο στους ιδιώτες επενδυτές σαφώς οδηγεί σε μεγαλύτερο κόστος δανεισμού για τις αδύναμες χώρες. Η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως αλληλέγγυα σε οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να αντισταθεί σε αυτήν την πρόταση».

Πηγή i-live news

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.