Ερυθρός τόνος: τι δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

0
37

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της γύρω από την αλίευση του υπό εξαφάνιση ερυθρού τόνου.

Ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε κυβερνητικές παλινωδίες καθώς από τη μια, όπως υποστηρίζει, ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας κ. Διαμαντίδης απέρριψε την πρόταση για μείωση της αλίευσης του είδους, ενώ από την άλλη η Ελληνίδα Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη εξέφρασε την αντίθετη άποψη.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής:

«Τα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι ο ερυθρός τόνος έχει πλέον καταστεί είδος προς εξαφάνιση εξαιτίας της υπεραλίευσής του.

Παρά το γεγονός ότι έχει ανοίξει μια συζήτηση, σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας του, η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να προσυπογράφει αυτές τις πρωτοβουλίες. Πριν από λίγες ημέρες ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας κ. Διαμαντίδης, συμμετέχοντας στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., απέρριψε την πρόταση για μείωση της αλιείας του ερυθρού τόνου και για την προστασία των περιοχών αναπαραγωγής του.

Παρά το γεγονός ότι ήρθε σε αντίθεση με τις προτάσεις της Ελληνίδας Επιτρόπου κ. Μ. Δαμανάκη και επέμεινε στην άποψή του με δημόσιες δηλώσεις του, δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί από την κυβέρνηση ή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος εάν συντάσσονται με τις απόψεις του κ. Διαμαντίδη.

Αναρωτιόμαστε μάλιστα ποια είναι η επίσημη θέση που υιοθετεί η χώρα μας σε αυτό το ζήτημα, ενόψει μάλιστα της Ετήσιας Συνάντησης του ICCAT που διεξάγεται σε δύο μέρες στο Παρίσι.

Γι’ αυτό κατέθεσα σήμερα σχετική Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή ζητώντας να ενημερωθούμε εάν η θέση του κ. Υπουργού Αλιείας είναι και η επίσημη θέση της κυβέρνησης η οποία δεσμεύει συνολικά την χώρα μας για αυτό το θέμα και επιπλέον να διευκρινιστεί ποια θα είναι η επίσημη στάση που θα κρατήσει η χώρα μας στην προσεχή συνεδρίαση της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού (ICCAT)».

econews

Σχόλια