Ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου – Συνάντηση Μπιρμπίλη-Κοπελούζου

0
24

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρη Κοπελούζο, συναντήθηκε η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το έργο διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου που έχει προτείνει ο Όμιλος Κοπελούζου για τη μεταφορά καθαρής ενέργειας, που παράγεται από αιολικά πάρκα στην Αίγυπτο, στο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ΡΑΕ και ΔΕΣΜΗΕ δεν φάνηκαν ιδιαίτερα «θερμές» για το επενδυτικό σχέδιο του Ομίλου Κοπελούζου.

Το σχέδιο προβλέπει επενδύσεις της τάξης των 10 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή του Σουέζ με στόχο την παραγωγή 3.000 MW και τη διασύνδεση με την Ελλάδα (περίπου η μισή επένδυση).

Η παραγόμενη ενέργεια θα μεταφέρεται με υποβρύχιο καλώδιο από την Αίγυπτο στην Κρήτη και από εκεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και την ευρωπαϊκή αγορά, κάτι που φυσικά προϋποθέτει τη διασύνδεση που δεν έχει γίνει.

Ο Όμιλος Κοπελούζου προχώρησε στις πρώτες διερευνητικές επαφές με τους Αιγύπτιους το 2006, ενώ στην παρούσα φάση αναζητά δυνητικούς χρηματοδότες, καθώς πρόκειται για αστρονομικό ποσό.

Η Αίγυπτος θεωρείται χώρα με πλούσιο αιολικό δυναμικό που επιθυμεί να καταστεί σημαντικός «παίχτης» στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά.

Για το econews

Newslink

Σχόλια