Ο υδροβιότοπος της λίμνης του Δύστου αργοπεθαίνει

0
49

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Οικολογική καταστροφή στον υδροβιότοπο της λίμνης του Δύστου.

Μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον υδροβιότοπο της λίμνης του Δύστου ο σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου απέστειλε επιστολή προς το ΥΠΕΚΑ, με κοινοποίηση στον Εισαγγελέα Χαλκίδας, ενημερώνοντας για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που συντελείται στον πλέον πιο σημαντικό υδροβιότοπο στη νότια Εύβοια.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Σας ενημερώνουμε ότι συνεχίζεται η πυρκαγιά που  με τρεις εστίες που κατακαίγουν τον πυρήνα πλέον του πιο σημαντικού υδροβιότοπου της Νότιας Ελλάδας, του υδροβιότοπου της Λίμνης του Δύστου στη Νότια Εύβοια.

Το επαναλαμβανόμενο γεγονός ιδιαίτερα σε περιόδους ξηρασίας και μείωσης του υδάτινου στοιχείου συνδυασμένο με τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες (ισχυροί άνεμοι) αλλά και τις ιδιαίτερες πολιτικές συνθήκες (εκλογές) μας οδηγούν τη σκέψη στον εμπρησμό.

Η οικολογική καταστροφή βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι μεγάλη. Η επικείμενη μεταναστευτική περίοδος των αποδημητικών πουλιών θα βρει τον συνήθη τόπο παραμονής τους σημαντικά μειωμένο και κατεστραμμένο.

Η φωτιά αναδεικνύει για άλλη μια φορά τα χρονίζοντα προβλήματα του υδροβιότοπου, τα οποία όμως δεν δικαιολογούν την αδράνεια, όπως η έλλειψη φορέα διαχείρισης, η έλλειψη διαχειριστικού πλαισίου, η έλλειψη φύλαξης και προστασίας του υδροβιότοπου κλπ.

Προέχει όμως η άμεση κατάσβεση της φωτιάς. Προέχει ο περιορισμός της οικολογικής καταστροφής.

Και βέβαια πρέπει να ακολουθήσουν η απογραφή της καταστροφής, η υποστήριξη της ενδιαίτησης κατά την παραμονή των πουλιών, η κατά το δυνατόν αποκατάσταση, η απαγόρευση δευτερογενών συνεπειών στο οικοσύστημα (άροση κλπ) και η προώθηση επίλυσης των σημαντικών προβλημάτων του υδροβιότοπου».

Πηγή Newsbeast

Σχόλια