Κυβερνητική σύσκεψη για την οικονομία στο Μαξίμου

0
9

Περιβάλλον-Ενέργεια-Οικολογία.

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για την οικονομία, συγκαλεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το Σάββατο στη μία μετά το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα τη Δευτέρα, και της δημοσιοποίησης από τη Eurostat των αναθεωρημένων στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος του 2009.

Στην κρίσιμη σύσκεψη θα συμμετέχουν το οικονομικό επιτελείο, οι υπουργοί που έχουν αναλάβει το έργο της περιστολής δαπανών, καθώς και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Λουκάς Παπαδήμος. Θα προηγηθεί κατ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών.

Μεταξύ των μέτρων που θα εξεταστούν είναι η αύξηση του ΦΠΑ, οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ και στις αστικές συγκοινωνίες με στόχο τον περιορισμό των δαπανών, το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, η μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι δραστικές περικοπές στον τομέα της υγείας.

Επί τάπητος θα τεθούν και οι αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή στο τέλος του μηνός.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας την Παρασκευή στο ΜΕΓΚΑ διέψευσε  δημοσίευμα του πρακτορείου Dow Jones, το οποίο επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, ανέφερε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα μέτρα λιτότητας ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με τον προϋπολογισμό του 2011.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέτρα που έχουν ήδη προγραμματιστεί είναι αρκετά, προσθέτοντας πως αν χρειαστεί περαιτέρω προσαρμογή, αυτή θα γίνει μέσω μείωσης των δαπανών του δημοσίου.

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας» εκτίμησε ο επίτιμος πρόεδρος Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Παναγιώτης Γεννηματάς τονίζοντας ότι δεν θα αποφευχθούν οι απολύσεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μιλώντας στον Αθήνα 984 κ. Γεννηματάς επεσήμανε ότι καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για αύξηση φόρων, πρέπει να γίνει περαιτέρω μείωση των δημοσίων δαπανών.

Την ίδια ώρα, τη βαθιά ύφεση της Οικονομίας καταγράφει η μείωση κατά 4,5% που κατέγραψε το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης καταγράφεται και για την ευρωζώνη. Σύμφωνα με τη Eurostat, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4%, από 1% το δεύτερο τρίμηνο.

Εξάλλου, την Τρίτη θα γίνει – η τελευταία για φέτος – δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 13 εβδομάδων, με στόχο την άντληση ποσού, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10 με 15% για τις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους έναντι των ασφαλιστικών Ταμείων εξετάζει το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξάλλου το τελικό σχέδιο για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις το οποίο θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στην τρόικα, θα προβλέπει διετείς επιχειρησιακές συμβάσεις με μείωση μισθού 10 έως 20%, κατόπιν συμφωνίας εργοδότη – εργαζομένου.

Εξετάζεται οι επιχειρήσεις αυτές να τίθενται σε ειδικό καθεστώς αναδιάρθρωσης, κάτι που θα παραπέμπει σε προβληματική επιχείρηση. Επιχειρησιακές συμβάσεις τέτοιου τύπου θα μπορούν να υπογράφουν και μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 20 εργαζόμενους.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Σχόλια