Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές: οι στόχοι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

0
8

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Τουλάχιστον επτά περιφέρεις, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, καθώς και νίκη έκπληξη στην Αθήνα κυνηγά το ΠΑΣΟΚ στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις της τελευταίας στιγμής και να μην επιτρέψει στη ΝΔ να πανηγυρίσει. Στην τελική ευθεία της αναμέτρησης το ΠΑΣΟΚ επικεντρώνει την προσπάθειά του σε κρίσιμες περιφέρειες, όπως η Αττική με τον Γιάννης Σγουρό, η Πελοπόννησος με τον Πέτρο Τατούλη, η Στερεά Ελλάδα με τον Κλέαρχο Περγαντά και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με τον Άρη Γιαννακίδη.

Η Ιπποκράτους εκτιμά ότι εάν κερδίσει έστω τις τρεις από τις τέσσερις αυτές περιφέρειες θα φτάσει τον μαγικό αριθμό επτά, καθώς έχει ήδη κατακτήσει την Αττική και το νότιο Αιγαίο, ενώ θεωρεί σίγουρη την επικράτηση σε Δυτική Ελλάδα και Ιόνια νησιά.  Κορυφαία στελέχη θεωρούν αναγκαία τη νίκη σε επτά συνολικά περιφέρειες, ώστε ο χάρτης της χώρας να μην βαφτεί μπλε και να μην δοθεί αίσθηση ότι η ΝΔ κερδίζει τις εντυπώσεις της τελευταίας στιγμής.

Παράλληλα στο ΠΑΣΟΚ ευελπιστούν ότι θα γίνει η μεγάλη ανατροπή στο δήμο της Αθήνας και ο Γιώργος Καμίνης θα επικρατήσει του Νικήτα Κακλαμάνη, που υπέστη μεγάλη φθορά στον πρώτο γύρο. Έτσι θα ισορροπήσουν τυχόν απώλειες σε άλλους δήμους – οι φόνοι εστιάζονται στον Πειραιά – και θα μπορούν να μιλάνε για μία ιστορική νίκη, αφού η Αθήνα εκλέγει γαλάζιο δήμαρχο συνεχώς από το 1986. Δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη θεωρούν και την ανατροπή στη Θεσσαλονίκη, όμως υπάρχει έντονη ανησυχία για άλλους μεγάλους δήμους, ιδίως στην Αττική, όπου αναμένουν ότι θα λειτουργήσουν υπόγειες διαδρομές μεταξύ αριστεράς και ΝΔ για να ηττηθούν οι πράσινοι υποψήφιοι.

—Σε επτά περιφέρειες στοχεύει και η Ρηγίλλης

Με εντατικοποίηση των προσπαθειών του κομματικού μηχανισμού και στοχευμένες επισκέψεις του κ. Αντώνη Σαμαρά επιχειρεί η Ρηγίλλης να ολοκληρώσει το θετικό όπως θεωρεί αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών.

Μετά τον πρώτο γύρο η ηγεσία της ΝΔ στοχεύει σε επτά ή και περισσότερες περιφέρειες και στους τρεις μεγάλους δήμους. Η Ρηγίλλης θεωρεί ότι κερδίζει τις περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Βορείου Αιγαίου ενώ διατηρεί αυξημένες ελπίδες για την Πελοπόννησο και εκτιμά ότι δεν αποκλείεται να γίνει η έκπληξη σε μία από τις περιφέρειες Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Ιονίων. Ο κ. Σαμαράς επιμένει στην αντιμνημονιακή γραμμή και σε κάθε δημόσια εμφάνισή του ζητά από τους ψηφοφόρους να στείλουν πιο ισχυρό το μήνυμα για αλλαγή πολιτικής στην κυβέρνηση. Πολιτικά εκτιμά ότι ευνοείται από την «κατάρρευση του κυβερνητικού στρατοπέδου» και την απόσυρση του εκλογικού εκβιασμού από τον κ. Παπανδρέου που «απέδειξε ότι η μπλόφα δεν του βγήκε».

Τα μεγάλα στοιχήματα για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι πάντα η περιφέρεια Αττικής και η Πελοπόννησος. Γι’ αυτό και από την Δευτέρα ο κ. Σαμαράς συγκέντρωσε του βουλευτές της Αττικής για να τους ζητήσει να κινητοποιηθούν ενώ η πρώτη του ενέργεια μετά τις εκλογές ήταν να επισκεφθεί το εκλογικό κέντρο του κ. Βασίλη Κικίλια. Με τα χαμηλά ποσοστά που πήρε στον πρώτο γύρο ο κ. Γιάννης Σγουρός παρά την πρώτη θέση, η Ρηγίλλης διατηρεί πλέον ελπίδες ότι μπορεί να προκύψει αντιμνημονιακό μέτωπο να γίνει η ανατροπή.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς έστω και με βαριά καρδία την Τετάρτη πήγε στον Δήμο Αθηναίων για να ευχηθεί στον κ. Νικήτα Κακλάμάνη. Η Ρηγίλλης είναι δυσαρεστημένη γιατί στον πρώτο γύρο ο δήμαρχος Αθηναίων προσπάθησε να εμφανισθεί σαν ανεξάρτητος. Μάλιστα εκτιμούν ότι ένας λόγος που έμεινε τόσο χαμηλά ο κ. Κικίλιας είναι ότι «δεν τράβηξε όσο αναμενόταν ο κ. Κακλαμάνης».

Στην Πελοπόννησο το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο αλλά η Ρηγίλλης θεωρεί ότι μπορεί να κερδηθεί η κρίσιμη από πολιτική άποψη περιφέρεια ποντάροντας και στις εσωτερικές έριδες στον κυβερνητικό συνασπισμό. Το εκλογικό επιτελείο βλέπει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στην Αρκαδία που το κόμμα δεν πήγε καθόλου καλά παρότι είναι ο νομός του γραμματέα της ΝΔ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου. Είναι δε ανοικτό να επισκεφθεί το νομό έστω και την τελευταία στιγμή ο πρόεδρος του κόμματος.

Την Πέμπτη ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε την Χίο προκειμένου να ενισχύσει τον υποψήφιο για την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κ. Παύλο Βογιατζή ενώ την Παρασκευή θα πάει στο Περιστέρι πάλι για να βοηθήσει την υποψηφιότητα του κ. Κικίλια.

Στο επίπεδο των δήμων η Ρηγίλλης θεωρεί ότι έχει τις πιθανότητες για να κερδίσει και τους τρεις μεγάλους δήμους. Στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη οι υποψήφιοι του κόμματος προηγούνται ενώ στον Πειραιά οι συσχετισμοί ανατρέπονται μετά την δημόσια στήριξη που πρόσφερε ο κ. Πέτρος Μαντούβαλος στον κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο.

Το ηγετικό επιτελείο της ΝΔ θεωρεί ότι την Κυριακή θα έχει ολοκληρώσει την πολιτική νίκη που χρειαζόταν. Από την Δευτέρα ο κ. Σαμαράς θα έχει την βάση για να εμφανίζεται με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση απέναντι στην κυβέρνηση ως δυνάμει πρωθυπουργός. Παράλληλα θεωρούν ότι εδραιώνεται ως ο βασικός ηγέτης στον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο περιορίζοντας τον ζωτικό χώρο τόσο του ΛΑΟΣ όσο και του νέου φορέα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη. Φυσικά ο κ. Σαμαράς θα προχωρήσει και σε αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό και σε μία σειρά κινήσεις στο εσωκομματικό πεδίο που δεν έκανε μετά την επικράτησή του στην ηγεσία.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Σχόλια