Υπό καθεστώς προστασίας η λίμνη Καστοριάς

0
11

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η ευρύτερη περιοχή της λίμνης Καστοριάς, συνολικής έκτασης 246 χιλιάδων στρεμμάτων, τίθεται υπό καθεστώς προστασίας με προεδρικό διάταγμα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Επικρατείας για επεξεργασία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», με το ίδιο διάταγμα συστήνεται και ο φορέας διαχείρισης της περιοχής, στον οποίο η τοπική κοινωνία εναποθέτει τις ελπίδες της για τη διάσωση της λίμνης.

Όπως αναφέρεται στο Π.Δ. που είχε συνταχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, με τη θεσμοθέτηση της λίμνης της Καστοριάς και της παράκτιας περιοχής ως προστατευόμενης επιδιώκεται η αποτελεσματικότερη προστασία, διατήρηση και διαχείριση του λιμναίου και χερσαίου περιβάλλοντος.

Η περιοχή αποτελεί σύμπλεγμα υγρότοπων διεθνούς σημασίας, στο οποίο ενδημούν και αναπαράγονται πολλά και σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Η λίμνη χωρίζεται σε 10 ζώνες προστασίας και προβλέπονται περιορισμοί στη δόμηση και σε δραστηριότητες.

«Ο Φορέας Διαχείρισης της Περιοχής Προστασίας της Φύσης Υγρότοπου Λίμνης Καστοριάς» είναι ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα ασχολείται με τη διοίκηση και τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών.

Στις αρμοδιότητες του Φορέα, περιλαμβάνεται ηκατάρτιση μελετών και ερευνών, η εκτέλεση τεχνικών ή άλλων έργων, η κατασκευή, η επισκευή και η συντήρηση των αναγκαίων έργων υποδομής, καθώς και η προμήθεια του αναγκαίου επιστημονικού και τεχνικού εξοπλισμού για την άσκηση των λειτουργιών διαχείρισης.

Επίσης, θα είναι υπεύθυνος για τη χορήγηση αδειών που αφορούν την επιστημονική έρευνα εντός της προστατευόμενης περιοχής αλλά και την ξενάγηση επισκεπτών και τη διεξαγωγή οικοτουριστικών προγραμμάτων.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια