Διαμαρτυρία για το βοσκό που τύφλωσε το σκύλο του

0
13

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 100 ζωοφιλικών σωματείων απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, με αφορμή το βοσκό που τύφλωσε το σκύλο του και αφέθηκε ελεύθερος από την αρμόδια εισαγγελέα.

Η επιστολή δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα adespoto.gr και αναφέρει τα εξής:

«Προς

κ. Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λασιθίου

Κοινοποίηση

κ. Καστανίδη, Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ανοιχτή επιστολή-Διαμαρτυρία

Κρήτη    09 /11/10

Tην Παρασκευή  5.11.10 τελέστηκε σε  περιοχή της  Ελούντας Κρήτης, ειδεχθές αποτρόπαιο έγκλημα σε βάρος ποιμενικού σκύλου, ο οποίος υπέστη άγρια κακοποίηση από τον ιδιοκτήτη του με την εξόρυξη των οφθαλμών του δι΄ αιχμηρού αντικειμένου.

Το ζώο μεταφέρθηκε άμεσα από εθελόντρια σε κτηνίατρο, ο οποίος δυστυχώς προέβη αναγκαστικά σε ευθανασία λόγω του μη αναστρέψιμου της υγείας του.

Σύμφωνα με την σχετική γνωμάτευση-καταπέλτη του κτηνιάτρου κ. Σφακιανάκη  Γιάννη , ο οποίος επιλήφθηκε του περιστατικού, ο δράστης τέλεσε την πράξη της ως άνω κακοποίησης του άτυχου ζώου στα μάτια και το κεφάλι, χρησιμοποιώντας τα χέρια του.

Μετά την κατατεθείσα μήνυση κατά συγκεκριμένου προσώπου από μάρτυρα στο αστυνομικό τμήμα Ελούντας,  τα αστυνομικά όργανα, κάνοντας άψογα την δουλειά τους, συνέλαβαν με την διαδικασία του αυτοφώρου  τον  δράστη κτηνοτρόφο.

Προς μεγάλη έκπληξη όλων, η αρμόδια εισαγγελεύς υπηρεσίας, παρά την ιδιαιτερότητα του περιστατικού και την αγριότητα του εγκλήματος,  άφησε τον φερόμενο ως δράστη ελεύθερο  μη ορίζοντας δικάσιμο, κατά παράβαση των δικονομικών κανόνων.

Θα θέλαμε πληροφοριακά να σας ενημερώσουμε ότι ο φερόμενος ως δράστης μόλις επέστρεψε ελεύθερος στο ποιμνιοστάσιό του έφερε νέο μικρό ζώο, το οποίο έδεσε στη θέση του παλαιού ως αναλώσιμο και σαν να μη συνέβη τίποτα.

Τι θα λέγατε αν αύριο αυτός ο κτηνοτρόφος λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο σε ένα από τα παιδιά του;

Αναρωτιόμαστε  δε, αν η  ως άνω εισαγγελεύς θα έπραττε το ίδιο , εάν επρόκειτο για άνθρωπο ή  έπραξε έτσι  επειδή η ειδεχθής και βάρβαρη αυτή κακοποίηση  και θάνατος  αφορούσε ένα ζώο ,συναισθανόμενο όμως το ίδιο με τον άνθρωπο;

Νομικοί, δημοσιογραφικοί και φιλοζωικοί κύκλοι θεωρούν πως με την απόφαση της αυτή, η αρμόδια εισαγγελέας καταστρατήγησε κάθε έννοια νομιμότητας, αφού δεν τήρησε  την ισχύουσα νομοθεσία (Νόμοι 1197/81 και 3170/2003).

Είναι γνωστές σε όλους οι άθλιες και τραγικές συνθήκες διαβίωσης των αδέσποτων αλλά και των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε όλη την Ελλάδα, οι χιλιάδες δηλητηριάσεις που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο, οι ειδεχθείς κακοποιήσεις εκατοντάδων ζώων, τα πολτοποιημένα ζώα στους ελληνικούς δρόμους, τα πεταμένα ζωντανά στους κάδους σκουπιδιών κ.λ.π..

Επειδή  θεωρούμε την θέση της εισαγγελέως προκλητικά απαράδεκτη και άδικη , η οποία, αν μη τι άλλο, θα έπρεπε ακόμη και ηθικά να καταδείξει το πρόβλημα με την απόφαση της και να ορίσει άμεσα δικάσιμο, ως παραδειγματική στάση των φορέων της πολιτείας απέναντι στην κουλτούρα βίας που υπάρχει σε ολόκληρο το νησί.

Επειδή επίσης, η εισαγγελέας, μη εισακούοντας και μη ελέγχοντας το ειδεχθές έγκλημα του οποίου έλαβε γνώση, τοποθετεί την μηνύτρια σε υποδεέστερη μοίρα από τον πολίτη των άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε.

Για τους λόγους αυτούς

Ζητάμε από εσάς ως προϊσταμένη Αρχή, να παρέμβετε άμεσα, ώστε να εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία και να μην μείνει ατιμώρητος ο δράστης ενός τόσο αποτρόπαιου εγκλήματος, να δείξετε ευαισθησία για το θέμα, να  υποδείξετε την σωστή  κατεύθυνση προς την οποία θα πρέπει να στραφεί η μέριμνα της Πολιτείας για την επίλυση του προβλήματος αυτού και να πάρετε τα αναγκαία μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί άμεσα η εφαρμογή  των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας.

Με σεβασμό,

Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

100 ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ  ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ»

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια