Και οι φάλαινες «καίγονται» από τον ήλιο!

0
230

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα στο δέρμα της φάλαινας, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους.

Αυτό προκύπτει από έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που μελέτησαν πάνω από 150 φάλαινες στον Κόλπο της Καλιφόρνια.

Πιο συγκεκριμένα, τραβώντας φωτογραφίες και εξετάζοντας δείγματα από το δέρμα τους, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι φάλαινες εμφάνιζαν φουσκάλες, που προκαλούνται από τον ήλιο.

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι οι σκουρόχρωμες φάλαινες προσβάλλονται λιγότερο από την ηλιακή ακτινοβολία.

Οι φάλαινες εκτίθενται συχνά στον ήλιο καθώς ανεβαίνουν στην επιφάνεια της θάλασσας για να αναπνεύσουν, να ταΐσουν τα μικρά τους και να κοινωνικοποιηθούν.

«Αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν ότι οι ακτίνες του ήλιου προκαλούν σημάδια στις φάλαινες», δήλωσε η δρ. Martinez-Levasseur επικεφαλής της έρευνας.

Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι οι μπλε φάλαινες εμφάνιζαν περισσότερα εγκαύματα από τον ήλιο την περίοδο που διεξήχθη η έρευνα, η δρ. Levasseur εξήγησε ότι αυτό πιθανότατα οφείλεται στην υπεριώδη ακτινοβολία εξαιτίας της τρύπας του όζοντος.

Από την πλευρά του ο δρ. Edel O’Toole από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου δήλωσε ότι «τα είδη των φαλαινών που περνούν περισσότερη ώρα στον ήλιο παρουσιάζουν περισσότερα εξανθήματα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους».

«Προβλέπουμε ότι οι φάλαινες θα υποστούν μεγαλύτερη ζημιά από τον ήλιο, αν η υπεριώδης ακτινοβολία συνεχίσει να αυξάνεται», κατέληξε ο δρ. O’Toole.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια