Μεταλλαγμένα: τα σχέδια της Κομισιόν παραβιάζουν τους κανόνες του ΠΟΕ;

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Επιφυλάξεις για τη νομιμότητα των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς εξέφρασαν στελέχη της νομικής υπηρεσίας του Συμβουλίου Υπουργών.

Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να δοθεί στα κράτη μέλη η ευχέρεια να αποφασίζουν για την καλλιέργεια ή μη των γενικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στο έδαφός τους.

Πέραν του γεγονότος ότι στα μέσα Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο οι περισσότεροι υπουργοί Περιβάλλοντος είπαν «όχι», εμπειρογνώμονες της ΕΕ εκφράζουν φόβους ότι η συγκεκριμένη πρόταση παραβιάζει τους κανόνες για το διεθνές εμπόριο, που θεσπίζονται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

«Από νομικής πλευράς δε νομίζουμε ότι η πρόταση είναι συμβατή με τους κανόνες του ΠΟΕ», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Κομισιόν.

Το μείζον ζήτημα που εγείρεται είναι πώς οι κυβερνήσεις θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν την επιβολή απαγόρευσης στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποκλείσει τις εξαιρέσεις για περιβαλλοντικούς λόγους ή λόγους υγείας.

«Από τη στιγμή που δεν γίνεται να διατυπωθούν επιφυλάξεις για οικονομικούς λόγους, προφανώς ένα κράτος θα μπορεί να ζητήσει εξαίρεση από την καλλιέργεια ΓΤΟ μόνο για ηθικούς λόγους», επισήμανε ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι ο ΠΟΕ και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια πιθανότατα δεν θα δεχτούν εξαιρέσεις για λόγους «ηθικής», δεδομένου ότι οι αγρότες των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών ήδη ταΐζουν τα ζώα τους με εισαγόμενα μεταλλαγμένα.

Αξιωματούχοι των κυβερνήσεων των κρατών μελών θα συζητήσουν και πάλι το θέμα σε σύνοδο στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ήδη εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τα σχέδια της Κομισιόν και επισημαίνουν ότι οι αποφάσεις σχετικά με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια