Ερυθρός τόνος: δισεκατομμύρια δολάρια από τη μαύρη αγορά

0
15

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η αδυναμία των Ιαπώνων για σούσι, έχει τροφοδοτήσει μια μαύρη αγορά δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις κυβερνήσεις να συνεργάζονται με τη βιομηχανία της αλιείας, παρά τους φόβους για την επιβίωση του συγκεκριμένου είδους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, η εν λόγω αποκάλυψη έγινε από έκθεση που δημοσιεύτηκε από την Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικής Δημοσιογραφίας.

Τα στοιχεία που συνέλλεξαν μετά από επτά μήνες που διήρκεσε η έρευνα, δείχνουν ότι οι αλιείς παραβιάζουν τις ποσοστώσεις, προκειμένου να εφοδιάσουν τη μαύρη αγορά του ερυθρού τόνου.

Συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρεται ότι από τις 10 χώρες που εξετάστηκαν, τις περισσότερες παραβιάσεις στις ποσοστώσεις είχε η Γαλλία, αφού το Υπουργείο Γεωργίας και Αλιείας έχει ενώσει τις δυνάμεις του με τη βιομηχανία του τόνου.

«Όλοι έκλεψαν» δήλωσε ο Roger Del Ponte, καπετάνιος γαλλικού αλιευτικού.

«Είναι όπως όταν οδηγείς. Αν ξέρω ότι δεν υπάρχει αστυνομία στο δρόμο, τότε θα αναπτύξω ταχύτητα», επισήμανε ο ίδιος.

Ο τζίρος από την μαύρη αγορά για τον ερυθρό τόνο από τον Ανατολικό Ατλαντικό την περίοδο 1998-2007 ήταν περίπου 4 δις δολάρια, επισημαίνεται στην έκθεση.

Οι συντάκτες της έκθεσης, σύγκριναν τις ποσοστώσεις με τις πραγματικές ποσότητες που αλιεύτηκαν, υπολογίζοντας την αξία βάση των τιμών στην ψαραγορά Tsukiji στο Τόκιο.

Το 2007, αλιεύτηκαν 10.000 τόνοι στη Γαλλία, διπλάσιο από το προβλεπόμενο όριο που είχε επιβάλλει η ICCAT στη χώρα.

Η Kate Wilson μια δημοσιογράφος που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι «διαπιστώσαμε ότι το σύστημα έκανε τα στραβά μάτια στην υπέρβαση ορίων των ποσοστώσεων».

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια