Εννιά περιβαλλοντικές οργανώσεις «καίνε» τα βιοκαύσιμα

0
14

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τα σχέδια της Ευρώπης για την προώθηση των βιοκαυσίμων θα επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή και θα επιδεινώουν το επισιτιστικό πρόβλημα, σύμφωνα με νέα έκθεση που συνυπογράφουν εννιά περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Αυτό θα συμβεί εξαιτίας της αλλαγής στη χρήση της γης, αφού οι αγρότες θα αναγκαστούν να διαθέσουν 69.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα για την καλλιέργεια και την παραγωγή βιοκαυσίμων. Πρόκειται για έκταση διπλάσια της Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με το Reuters, η έκθεση βασίζεται στη μελέτη επίσημων στοιχείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προβλέπει ότι μέχρι το 2020 το 10% των καυσίμων που χρησιμοποιείται στις μεταφορές θα πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο όπως επισημαίνει η ενεργειακή ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έθεσε το στόχο για το 2020, για την παραγωγή των βιοκαυσίμων θα αξιοποιηθούν εγκαταλελειμμένες αγροτικές εκτάσεις στην Ευρώπη και την Ασία.

Πολλές οργανώσεις εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με το θέμα, όμως οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαβεβαιώνουν ότι μόνο τα 2/3 του στόχου του 10% θα επιτευχθούν μέσω των βιοκαυσίμων, καθώς προωθούνται τα οχήματα που τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Σημειώνεται ότι οι εθνικές εκθέσεις για τις ΑΠΕ, που δημοσιοποίησαν 23 από τα 27 κράτη μέλη, δεν ενισχύουν αυτό το σενάριο.

Σύμφωνα με την έρευνα των εννιά περιβαλλοντικών οργανώσεων, το 9,5 των καυσίμων για τις μεταφορές μέχρι το 2020 θα είναι βιοκαύσιμα και το 90% των βιοκαυσίμων  θα καλλιεργούνται σε αγροτικές εκτάσεις που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή τροφίμων.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια