Αποτελέσματα δημοτικών εκλογών 2010: Tα «ντέρμπυ» – Oι δηλώσεις των αρχηγών

0
11

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μάχη στήθος με στήθος θα γίνει στον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών σε πολλές περιφέρειες και δήμους, καθώς μετά την πρώτη Κυριακή δεν έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα.

—Τα ντέρμπυ στις Περιφέρειες

Ρευστά είναι τα πράγματα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπου προηγείται ο Γ.Παυλίδης με 41,7% υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και ακολουθεί ο Α. Γιαννακίδης με 41,1% υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προηγείται ο Κ. Αγοραστός υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 38,53% και ακολουθεί ο Α. Παπατόλιας υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 34,78%, ενώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου προηγείται ο Π. Τατούλης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 41,8% και ακολουθεί ο Δ. Δράκος υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 40,89%.
Στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου προηγείται ο Π.Βογιατζής υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 38,29% και ακολουθεί ο Α. Γιακαλής υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 36,3%.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προηγείται ο Περγαντάς Κ. υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 39,9% και ακολουθεί ο Χειμάρας Α. υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 35,11%.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προηγείται ο Σπυρ. Σπύρου υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 29,1% και ακολουθεί ο Η. Μπεριάτος υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 26,6%.

Τέλος, αμφίρροπο είναι το αποτέλεσμα στην Αττική όπου ο ο Γ. Σγουρός υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 24,07% και ακολουθεί ο Β. Κικίλιας με 20,51% υποστηριζόμενος από τη ΝΔ.
—Οι υπόλοιπες περιφέρειες

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προηγείται ο Α. Κατσιφάρας με 43,2% υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί ο Γ.Παπαναστασίου με 26,7% υποστηριζόμενος από τη ΝΔ.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προηγείται ο Γ. Δάκης υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με ποσοστό 46,25% και ακολουθεί ο Παπαϊορδανίδης Ι. υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 38,44%.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου προηγείται ο Καχριμάνης Α. υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 44,7% και ακολουθεί ο Αργύρης Ευ. υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 38,6%.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προηγείται ο Π. Ψωμιάδης υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 43,23% και ακολουθεί ο Μ. Μπόλαρης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 30,68%.

Στην Περιφέρεια Κρήτης προηγείται ο Στ. Αρναουτάκης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 49,9% και ακολουθεί ο Γιαννουλάκης Δ. με 17,8%.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κερδίζει από τον πρώτο γύρο ο Ι. Μαχαιρίδης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 50,72% και ακολουθεί ο Χ. Κόκκινος υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 31,7%.

—Οι μεγάλοι Δήμοι

Στην Αθήνα, ο Νικ. Κακλαμάνης προηγείται με 35,03% και ακολουθεί ο Γ. Καμίνης με 28,54%.

Στον Πειραιά, ο Γ. Μίχας έχει σαφές προβάδισμα με 30,46%, έναντι του Β. Μιχαλολιάκου που λαμβάνει 23,02%. Τρίτος είναι ο Π. Μαντούβαλος με 18,77%.

Στη Θεσσαλονίκη ο Κ. Γκιουλέκας είναι πρώτος με 38,67% και ο Ιω. Μπουτάρης δεύτερος με 32,95%.

—Οι δηλώσεις των αρχηγών

Tην απόφασή του να μην προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, σε δήλωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου. Όπως είπε ο κ. Γ.Παπανδρέου, η εντολή για την αλλαγή που έδωσε ο λαός στο ΠΑΣΟΚ πριν από ένα χρόνο επιβεβαιώθηκε και μέσα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα μεγάλα ποσοστά αποχής και έστειλε ένα μήνυμα σε όσους συνειδητά απείχαν, λέγοντας ότι «η συμμετοχή είναι προϋπόθεση για να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα».

«Το εκβιαστικό δίλημμα του πρωθυπουργού δεν κατάφερε να δώσει στο ΠΑΣΟΚ τη λευκή επιταγή που ζητούσε» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών. Η «αναγεννημένη ΝΔ μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες πέτυχε τους στόχους της» και πέτυχε, όπως είπε, πρωτοφανή για κόμμα στην αντιπολίτευση «ολική επαναφορά», γεγονός το οποίο μετέφρασε ως ξεκάθαρη αποδοκιμασία της πολιτικής του μνημονίου και όσων το στήριξαν.

Η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε δικαιωμένη για το εκλογικό αποτέλεσμα και τόνισε πως ο πρωθυπουργός δεν πήρε το μήνυμα των εκλογών. Η γγ του ΚΚΕ, τόνισε πως το κόμμα της, που έδωσε πολιτικό χαρακτήρα στην εκλογική μάχη, «μπορεί να προσεγγίσει το 12%» σε πανελλαδικό επίπεδο και ζήτησε στο δεύτερο γύρο να καταψηφιστούν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, λέγοντας ότι είναι ώρα για περισσότερη υπευθυνότητα και λιγότερη αντιπαλότητα. Ο αρχηγός του ΛΑΟΣ εκτίμησε πως το ΠΑΣΟΚ παραμένει πρώτη δύναμη αλλά καίρια τραυματισμένο, ότι η ΝΔ δεν έπιασε «τα ποσοστά ήττας του 2009», το δε δικό του κόμμα διατήρησε τις δυνάμεις του ή τις αύξησε σε ορισμένες περιφέρειες και, επί της ουσίας, κάλεσε τη ΝΔ σε συνεργασία στο άμεσο μέλλον.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι συνεχίζει την πολιτική του μνημονίου, χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, ενώ είδε πίσω από το αποτέλεσμα των εκλογών «σημαντική ήττα συνολικά του δικομματισμού» και αποτίμησε ως θετική την παρουσία της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Πηγή i-live news

Σχόλια