Η Ολλανδία ματαίωσε το σχέδιο δέσμευσης και αποθήκευσης CO2

0
13

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ακύρωσε το σχέδιο για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στο υπέδαφος μιας μικρής πόλης, λόγω των έντονων αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, η ολλανδική κυβέρνηση σχεδίαζε να αποθηκεύσει 11 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπονται από διυλιστήριο της Shell σε δυο εξαντλημένα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην πόλη Barendrecht.

Ωστόσο, όπως ανανοίνωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Maxime Verhagen, «το σχέδιο δεν είναι πλέον εφικτό επειδή έχει ήδη καθυστερήσει για τρια χρόνια και οι κάτοικοι της περιοχής δεν το υποστηρίζουν πλέον».

Οι κάτοικοι της πόλης Barendrecht αντιδρούν στην αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα επισημαίνοντας ότι «οι τιμές των σπιτιών θα κατρακυλίσουν καθώς οι νέοι αγοραστές θα φοβούνται ενδεχόμενες διαρροές CO2».

Σημειώνεται ότι η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) είναι νέα τεχνική και βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.

Σε επιστολή του πάντως στη Βουλή της Ολλανδίας ο κ. Verhagen υπογράμμισε ότι η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα θα συνεχίσει να συγκαταλέγεται στις στρατηγικές της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Η ματαίωση των σχεδίων στο Barendrecht δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να δεσμεύουμε και να αποθηκεύουμε διοξείδιο του άνθρακα στην Ολλανδία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια