Η Greenpeace καλωσορίζει το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων

0
103

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η Greenpeace καλωσορίζει το μεγαλόπνοο πρόγραμμα που ανακοίνωσε  η κυβέρνηση για την ενεργειακή αναβάθμιση εκατομμυρίων κτιρίων ως το 2020, ως ίσως το πιο φιλόδοξο σε όλη την ΕΕ.

Για να γίνει πραγματικότητα όμως και να μην παραμείνει μία ακόμα ‘‘προεκλογική’’ εξαγγελία, η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει τη συμμετοχή του τραπεζικού τομέα στο πρόγραμμα και να το στηρίξει ουσιαστικά με φορολογικά κίνητρα προς τους πολίτες.

Η Greenpeace κατά το πάγιο αίτημά της προς τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, υποστηρίζει την εφαρμογή μέτρων και πολιτικών για την εξοικονόμηση ενέργειας στη χώρα μας.

Τα οφέλη, εκτός από περιβαλλοντικά, είναι σημαντικά για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μέσω της εξοικονόμησης καυσίμου και τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, ενώ ενισχύουν σημαντικά το εισόδημα των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία κατά την παρουσίαση του προγράμματος έκανε λόγο για μία αναπτυξιακή λογική που συνδυάζεται με την προστασία του περιβάλλοντος και «θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση μεγάλων ποσών για το Δημόσιο και για τους πολίτες και, από την άλλη μεριά, η μετάβαση σε αυτή την τεχνολογία θα δημιουργήσει επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας».

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 1 εκατομμυρίων κτιρίων ως το 2020, κυρίως μέσα από εθελοντικές συμφωνίες με τη βιομηχανία προκειμένου οι τελευταίες να παρέχουν πραγματικές εκπτώσεις τουλάχιστον 20% σε προϊόντα και υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας.

Στη θεωρία, εκατομμύρια πολίτες θα έχουν ένα κίνητρο να αναβαθμίσουν τις κατοικίες τους με χαμηλότερο κόστος ενώ θα δημιουργηθεί μία μεγάλη αγορά με προϊόντα και υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας από την οποία θα ενισχυθεί ο κατασκευαστικός κλάδος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace η εφαρμογή του προγράμματος θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες από 140.000 θέσεις εργασίας.

Η Greenpeace ωστόσο επισημαίνει ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι στην πράξη οι εθελοντικές συμφωνίες από μόνες τους δε λειτουργούν και θα πρέπει να υποστηρίζονται από ισχυρά φορολογικά κίνητρα προκειμένου να ’κινηθει’ η αγορά.

Επίσης, παραμένει ασαφές ποιος θα είναι ο ρόλος του τραπεζικού τομέα στο πρόγραμμα, καθότι χωρίς την παροχή κρατικών εγγυήσεων και χαμηλότοκων δανείων προς τους πολίτες η πραγματοποίηση παρεμβάσεων μεγάλης κλίμακας στον οικιακό και τριτογενή τομέα καθίσταται εξαιρετικά αμφίβολη.

Η Greenpeace ήδη από το 2007 έχει καταθέσει στην τότε κυβέρνηση πρόταση για ένα ολοκληρωμένο πακέτο κινήτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην Ελλάδα.

Στις αρχές του 2010, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, η Greenpeace κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για παροχή φορολογικών κινήτρων προς τους πολίτες που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και μπορούν να συνεισφέρουν καθοριστικά στην γρηγορότερη έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η Greenpeace στηρίζει τη συγκεκριμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και την καλεί να την ενισχύσει με συγκεκριμένα φορολογικά κίνητρα και ενεργό συμμετοχή του τραπεζικού τομέα.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια