Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φαλαινοθηρίας

0
53

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Αν και το εμπορικό κυνήγι των φαλαινών έχει απαγορευθεί παγκοσμίως από το 1986, η Ιαπωνία συνεχίζει την ανελέητη σφαγή τους, με τη δικαιολογία ότι γίνεται για επιστημονική έρευνα.

Η Ιαπωνία θεωρεί το κυνήγι της φάλαινας μια πολιτιστική παράδοση, όμως σταμάτησε επίσημα το εμπορικό κυνήγι αφού συμφώνησε σε ένα παγκόσμιο μορατόριουμ, μετά από έντονες διαμαρτυρίες οργανώσεων και κυβερνήσεων το 1986.

Η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας προχώρησε στην απαγόρευση της φαλαινοθηρίας, ύστερα από πολλές δεκαετίες ανελέητου κυνηγιού που οδήγησε πολλά είδη φαλαινών στην εξαφάνιση.

Την επόμενη χρονιά όμως, βρήκε διέξοδο από το μορατόριουμ, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη διαδικασία της επιστημονικής έρευνας όπου και συνέχισε την φαλαινοθηρία.

Το κρέας των φαλαινών δεν χρησιμοποιείται για επιστημονική έρευνα, αφού καταλήγει σε εστιατόρια και καταστήματα.

Φέτος, στην ετήσια σύνοδος της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (IWC) που έγινε στο Μαρόκο, οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε αδιέξοδο αφού δεν υπήρξε καμία συμφωνία για την αντικατάσταση του μορατόριουμ και τη θέσπιση αυστηρότερων μέτρων για τη φαλαινοθηρία.

Σύμφωνα με το ABC News, κάθε Νοέμβριο ο Ιαπωνικός αλιευτικός στόλος σαλπάρει για το Νότιο Ωκεανό, για το κυνήγι των φαλαινών για επιστημονικούς σκοπούς…

Χώρες όπως η Ιαπωνία , η Νορβηγία και η Ισλανδία συνεχίζουν να κυνηγούν φάλαινες, με τη δικαιολογία ότι γίνεται για επιστημονική έρευνα.

Φέτος, επιτρέπεται να σκοτώσουν μέχρι 935 φάλαινες- minke και 50 φάλαινες-fin.

Εκπρόσωπος από το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων, δήλωσε ότι οι φάλαινες-humpback ίσως είναι ο φετινός στόχος του Ιαπωνικού αλιευτικού στόλου.

Σήμερα γίνονται διαμαρτυρίες σε ολόκληρο τον κόσμο για την ανελέητη σφαγή των φαλαινών.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια