ΕΕ: πρόταση για απαγόρευση των φωσφορικών ενώσεων στα οικιακά απορρυπαντικά

0
542

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την απαγόρευση των φωσφορικών αλάτων στα οικιακά απορρυπαντικά από το 2013, με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου του ευτροφισμού σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», ο επίτροπος Βιομηχανίας Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι με την κατάργηση των φωσφορικών από τις πλύσεις «οι Ευρωπαίοι θα ωφεληθούν από την αυξημένη ποιότητα του νερού».

Η εν λόγω πρόταση εξαιρεί τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούνται στα αυτόματα πλυντήρια πιάτων, καθώς και τα απορρυπαντικά επαγγελματικής χρήσης, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμα ευρέως διαθέσιμες, οικονομικές εναλλακτικές λύσεις.

Οι φωσφορικές ενώσεις χρησιμοποιούνται στα απορρυπαντικά εδώ και έναν αιώνα, καθώς μαλακώνουν το σκληρό νερό και βοηθούν να παραμείνει αιωρούμενη η σκόνη στο νερό της πλύσης.

Η διάσπαση των ουσιών αυτών στις μονάδες βιολογικού καθαρισμού είναι δύσκολη και δαπανηρή.

Όταν καταλήγουν στα νερά, τα φωσφορικά άλατα λειτουργούν ως λίπασμα και προκαλούν υπερβολική ανάπτυξη των φυκών.

Τα φύκια που πεθαίνουν διασπώνται στη συνέχεια από μικρόβια που εξαντλούν το διαθέσιμο οξυγόνο και τελικά απονεκρώνουν τα νερά (ευτροφισμός προκαλείται και από τις αζωτούχες ενώσεις).

Ανάλογα με το είδος των φυκιών που πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, το φαινόμενο ονομάζεται «πράσινη παλίρροια» ή «κόκκινη παλίρροια».

Η μόλυνση των υδάτων από τις φωσφορικές ενώσεις οφείλεται κατά 60% στα απορρυπαντικά ρούχων, κατά 30% στα απορρυπαντικά πιάτων και κατά 8% από τη βιομηχανία, σύμφωνα με τους ειδικούς της ΕΕ.

Ενδεικτικά, στα ύδατα του Δούναβη και της Βαλτικής, τα απορρυπαντικά ευθύνονται αντίστοιχα για το 16% και το 24% της ρύπανσης από φωσφορικά.

Ήδη, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιβάλει περιορισμούς στη χρήση τους.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια