Παπανδρέου: «Μονόδρομος η πράσινη ανάπτυξη»- Πρωταθλητές στην κατανάλωση ενέργειας οι Έλληνες

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ως «μονόδρομο» χαρακτήρισε την «πράσινη» ανάπτυξη για τη χώρα μας ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος «Χτίζοντας το μέλλον» από το ΥΠΕΚΑ.

Ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνησή του συνδυάζει «την προστασία του περιβάλλοντος με άλλη αναπτυξιακή λογική, που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση πόρων, επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας» και υπογράμμισε πως «ο τομέας των κατασκευών και των κτιρίων δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. καθώς αποτελεί σημαντικό τμήμα της οικονομίας, και είναι υπεύθυνος για πάνω από το 50% των επενδύσεων στη χώρα».

Στόχος η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των ελληνικών νοικοκυριών που είναι από τα πλέον ενεργοβόρα στην Ευρώπη: «για παράδειγμα, ενώ έχουμε το ίδιο κλίμα, έχουμε σχεδόν 30% μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας από την Ισπανία ή 50% σε σχέση με την Πορτογαλία και διπλάσια ή τριπλάσια σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες της Σκανδιναβίας» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη, στην ανάγκη να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία βιώσιμης αγοράς στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, όπως επίσης να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών για τα μειονεκτήματα του προγράμματος, ενώ ζήτησε τις προτάσεις των φορέων για την υπερπήδηση των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Οι πρώτες προκηρύξεις θα γίνουν στις αρχές του 2011 και αποσκοπούν σε 150.000 παρεμβάσεις μέχρι το τέλος του 2012 σε κατοικίες και επαγγελματικά κτήρια.

Για τον τομέα κατοικίας προβλέπεται αντικατάσταση κουφωμάτων σε 20.000 σπίτια, διπλά τζάμια σε 25.000, ηλιακοί συλλέκτες σε 5.000, «ψυχρές» οροφές σε 20.000 σπίτια, μόνωση της οροφής σε 20.000, μόνωση της πρόσοψης σε 20.000 σπίτια και αντικατάσταση 20.000 συμβατικών συστημάτων θέρμανσης με νέα, υψηλής απόδοσης.

Για το econews

Newslink

Σχόλια