Το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό το ΠΔ του 2007 για την προστασία της Πάρνηθας

0
39

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

To Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα του 2007, σύμφωνα με το οποίο καθορίζονται οι ζώνες προστασίας του ορεινού όγκου της Πάρνηθας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», με τις υπ” αριθμόν 3497,3501 και 3506/2010 το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις της Νομαρχίας Νοτιοανατολικής Αττικής, της Κοινότητας και κατοίκων των Αφιδνών που ζητούσαν την ακύρωση του Π.Δ..

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των κατοίκων το Προεδρικό Διάταγμα παραβιάζει το άρθρο 17 του Συντάγματος και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επειδή δεν προβλέπει την πλήρη αποζημίωση τους.

Το ΣτΕ απέρριψε τον ισχυρισμό τους, επισημαίνοντας ότι οι πολεοδομικοί και άλλοι περιορισμοί που προβλέπονται για την προστασία της Πάρνηθας, είναι συνταγματικά ανεκτοί, ακόμη και εάν επηρεάζουν δυσμενώς την δυνατότητα δόμησης, δεδομένου ότι θεσπίζονται με αντικειμενικά κριτήρια και υπαγορεύονται από τον δημοσίου συμφέροντος σκοπό της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι δικαστικές αποφάσεις καταλήγουν ότι οι επίμαχοι περιορισμοί βρίσκονται σε αρμονία και με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, στους στόχους του οποίου περιλαμβάνεται η ανάσχεση της οικιστικής ανάπτυξης.

Επίσης, κρίθηκε ότι το Π.Δ. είναι σύμφωνο με το άρθρο 24 του Συντάγματος.

Ακόμη, απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις που αφορούν στο πάρκο των κεραιών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, των κατασκηνώσεων της Τράπεζας Ελλάδος και της λατομικής περιοχής του Ξηρορέματος, καθώς όπως τονίζεται οι εν λόγω περιοχές έχουν χωροθετηθεί από το 1996.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια