Η WWF ζητά δεσμεύσεις για την προστασία των νησιωτικών υγροτόπων

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την άμεση και ουσιαστική προστασία των νησιωτικών υγροτόπων της χώρας ζητά με επιστολές προς όλους τους υποψηφίους Περιφερειάρχες και Δημάρχους της νησιωτικής Ελλάδας, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

Στις επιστολές γίνεται εκτενής αναφορά στη σημερινή, θλιβερή στις περισσότερες περιπτώσεις, κατάσταση των υγροτόπων, ενώ παράλληλα η οργάνωση ζητά να μάθει τις πρωτοβουλίες που προτίθενται να αναλάβουν για την προστασία των υγροτόπων που βρίσκονται εντός των ορίων της δικαιοδοσίας του δήμου/περιφέρειας όπου είναι υποψήφιοι.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του ερευνητικού του προγράμματος «Προστασία των υγροτόπων των νησιών του Αιγαίου» το WWF Ελλάς έχει απογράψει την κατάσταση σε 575 φυσικούς και 231 τεχνητούς υγρότοπους σε 75 νησιά της Ελλάδας.

Δυστυχώς, εκατοντάδες από αυτούς υποβαθμίζονται με αυξανόμενους ρυθμούς, καθώς αλλοιώνονται, ρυπαίνονται έντονα και συρρικνώνονται καθημερινά λόγω εκχερσώσεων, μπαζωμάτων και δόμησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει η οργάνωση, οι υγρότοποι αποτελούν πλέον τα περισσότερο απειλούμενα οικοσυστήματα των νησιών μας, ενώ η υποβάθμιση και σταδιακή εξαφάνιση τους αποτελεί το ορατό αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης των υδατικών πόρων και των παράκτιων περιοχών στα νησιά.

«Οι νησιωτικοί υγρότοποι είναι εξαιρετικά πολύτιμοι φυσικοί πόροι και παράλληλα ένα διαχρονικό κοινωνικό αγαθό που απειλούνται από την αλόγιστη ανάπτυξη», τόνισε ο υπεύθυνος της έρευνας Καλούστ Παραγκαμιάν.

«Καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να τεθεί επιτέλους η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην ατζέντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η νέα διοικητική διαίρεση της χώρας είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για ουσιαστικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση», κατέληξε ο κ.  Παραγκαμιάν.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια