Εκστρατεία για την προστασία της Μεσογείου από τις θαλάσσιες εξορύξεις

0
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να συντονίσει ευρω-μεσογειακή εκστρατεία με σκοπό την ενδυνάμωση της φωνής των πολιτών για την προστασία της Μεσογείου από τις θαλάσσιες εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Για το λόγο αυτό καλεί τους πολίτες να συνταχθούν σε αυτήν την προσπάθεια, συνυπογράφοντας το σχετικό ψήφισμα, το οποίο φιλοξενείται στην πλατφόρμα συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας eMPOWER, καθώς και ενημερώνοντας για την συγκεκριμένη εκστρατεία όποιον πιστεύετε ότι μπορεί να ενδιαφέρεται.

Όλες οι υπογραφές θα συμπεριληφθούν στην επίσημη λίστα που θα συνοδεύει το κείμενο του ψηφίσματος και το οποίο θα κατατεθεί σε Εθνικές Κυβερνήσεις, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και UNEP/MAP.

Ειδικότερα αν κάποιος ανήκει σε φορέα που επιθυμεί να συνυπογράψει το παραπάνω ψήφισμα, παρακαλείτε να επικοινωνήσει με το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στο coasts@medsos.gr στέλνοντας τα στοιχεία σας (όνομα φορέα, χώρα και στοιχεία επικοινωνίας) προκειμένου να παραμείνουμε σε επικοινωνία για περαιτέρω δράσεις για την προστασία της Μεσογείου.

Το θέμα των θαλάσσιων εξορύξεων ορυκτών καυσίμων είχε, θα μπορούσε να πει κανείς, την «τιμητική» του τον Οκτώβριο σε ευρωπαϊκό, μεσογειακό και διεθνές επίπεδο.

Δυστυχώς, αν και αποτέλεσε το αντικείμενο πολλών συζητήσεων, τα αποτελέσματα αυτών δε φαίνεται να κινούνται προς την κατεύθυνση της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το διάστημα μετά την έκρηξη της πλατφόρμας εξόρυξης της BP στον Κόλπο του Μεξικού, ο Επίτροπος Ενέργειας Günther Oettinger είχε ταχθεί υπέρ της προοπτικής απαγόρευσης των εξορύξεων πετρελαίου στη βαθιά θάλασσα μέχρι να διαλευκανθούν τα αίτια που οδήγησαν στο ατύχημα, μια θέση που αποτυπωνόταν ξεκάθαρα σε σχετικές επίσημες δηλώσεις του.

Εν τέλει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άφησε το θέμα της απαγόρευσης «…στη διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών…», καλώντας τα ταυτόχρονα «…να εφαρμόσουν την αρχή της προφύλαξης στη διαδικασία αδειοδότησης των νέων εξορυκτικών δραστηριοτήτων σε μεγάλα βάθη και να διερευνήσουν αν απαιτείται αναστολή των αδειοδοτήσεων…» .

Επίσης, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Υπουργός Εσωτερικών Ken Salazar προχώρησε στην άρση του μορατόριουμ που είχε επιβληθεί στον Κόλπο του Μεξικού, μια απόφαση που ήταν προφανές ότι σχετίζονταν άμεσα με τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο.

Να υπενθυμίσουμε, ότι στις αρχές του Οκτωβρίου, στο ψήφισμα αναφορικά με τη «Δράση της ΕΕ στον τομέα της πετρελαϊκής έρευνας και εξόρυξης στην Ευρώπη» στα πλαίσια της Συνόδου της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έλαβε χώρα στις 6 και 7 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, δεν συμπεριλήφθηκε η παράγραφος που έκανε λόγο για μορατόριουμ, αφού έγινε δεκτή (με ψήφους 323 έναντι 285) η πρόταση για διαγραφή της.

Και ενώ 18 μεσογειακά κράτη υπέγραψαν τη Διακήρυξη της «Πρωτοβουλίας για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο», την ίδια ώρα συνεχίζουν, απερίσπαστα, να «ανθίζουν» τα σχέδια για εκμετάλλευση του πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Μεσογείου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, κ. Taner Yildiz, και του Υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας της ΤΔΒΚ (Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου), κ. Sunat Atun, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και διερεύνηση της δυνατότητας εκμετάλλευσης πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μερσίνης- Β. Κύπρου.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια