Φωτοβολταικά: με χρηματική εγγύηση η εγκατάσταση

0
15

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πρόβλεψη του τελευταίου νόμου για τις ΑΠΕ (3851/2010), που προβλέπει ότι οι υποψήφιοι επενδυτές για την εγκατάσταση φωτοβολταικών ή άλλης μορφής ανανεώσιμων πηγών θα πρέπει καταβάλλουν χρηματική εγγύηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», στόχος της διάταξης, η οποία θα ενεργοποιηθεί με την έκδοση σχετικής Υπουργικής απόφασης, είναι να αποφορτισθεί η αγορά ΑΠΕ, από όσους υποβάλλουν αιτήσεις χωρίς να έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για την επένδυση.

Όπως διευκρίνισαν αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΚΑ, οι εγγυήσεις θα αφορούν τα συστήματα ΑΠΕ που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής, δηλαδή  φωτοβολταϊκά ισχύος μέχρι 1 MW, αιολικά μέχρι 100 KW, κλπ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται τις ίδιες πηγές, δεν θα απαιτείται εγγύηση για τα συστήματα ΑΠΕ ανεξαρτήτως ισχύος που θα εγκαθίστανται σε κτίρια (στέγες, βεράντες κλπ.).

Επίσης, το ύψος των εγγυήσεων θα κλιμακώνεται ανάλογα με την ισχύ των εγκαταστάσεων και σε περίπτωση κατάπτωσης (αν δηλαδή ο επενδυτής δεν είναι έτοιμος να υλοποιήσει τη σύνδεση με το δίκτυο στην προθεσμία που θα τίθεται στη συμφωνία σύνδεσης με το Διαχειριστή του δικτύου) τα έσοδα θα πηγαίνουν στο διαχειριστή.

Για το econews

Newlsink Hellas

Σχόλια