Βασίλης Μιχαλολιάκος: αποκλειστικά στο econews.gr για το περιβάλλον και τον Πειραιά

0
21

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος απάντησε στις ερωτήσεις που έθεσε το www.econews.gr πάνω στην περιβαλλοντική και όχι μόνο πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει στην περίπτωση που εκλεγεί στη δημαρχία της πόλης.

Ο κ. Μιχαλολιάκος απάντησε μεταξύ άλλων για θέματα όπως η Βιώσιμη Ανάπτυξη του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, η καθαριότητα, οι χώροι πρασίνου, η ανακύκλωση, το κυκλοφοριακό, τα αδέσποτα,  αλλά και η αλληλεγγύη του Δήμου προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

1) Σε τι συνίσταται το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Πειραιά;

Το Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πειραιά ξεκινά από το τοπικό επίπεδο, και περιλαμβάνει ένα πλέγμα κάθετων και οριζόντιων δράσεων.

Στόχος είναι να αποτελέσει το βασικό «εργαλείο» σχεδιασμού για να μπορέσει η πόλη μας να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις που επιτάσσει, τόσο η ανάγκη ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Αυτοδιοίκησης, όσο και η ανάγκη της βιώσιμης ανάπτυξης, δηλ. μιας πόλης που θα διακρίνεται για οικονομική ευμάρεια, κοινωνική ισότητα, προστασία του περιβάλλοντος και πολιτιστική ταυτότητα.

Στην ουσία δεν πρόκειται για ένα ακόμα «προεκλογικό πυροτέχνημα» αλλά για ένα πλήθος μελετημένων ενεργειών και εκτιμήσεων, προσανατολισμένων στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.

2) Ποιοι οι βασικοί άξονες του προγράμματος; Ποια η συμμετοχή του πολίτη;

Η πλατφόρμα του σχεδιασμού μας περιλαμβάνει από τη μια μεριά έργα βάσης στο πλαίσιο των ρεαλιστικών δυνατοτήτων του Δήμου, στην καθαριότητα, την ασφάλεια, τις αστικές αναπλάσεις , στο νοικοκύρεμα δηλαδή και από την άλλη  μεριά περιλαμβάνει έργα αιχμής για το αύριο του Πειραιά που  πρέπει όμως να θεμελιωθούν τώρα, για να μη χάνεται άλλος χρόνος, έργα που κατά κύριο λόγο θα στηρίζονται με λεφτά από ΣΔΙΤ.

Οι πέντε άξονες του προγράμματος καλύπτουν το σύνολο των δραστηριοτήτων που οριοθετούν τις αρμοδιότητες του Δήμου και ταυτόχρονα την καθημερινή λειτουργία της πόλης, εγγυώνται τη συνεχή ανάπτυξή της στη βάση της αειφορίας και δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την ευημερία των πολιτών.

Οι άξονες του Προγράμματος μας είναι οι κάτωθι:

1ος Άξονας: ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ

2ος Άξονας: ΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

3ος Άξονας:  ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

4ος Άξονας: ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

5ος Άξονας:  ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

Ταυτόχρονα, προσθέτουμε μια νέα προσέγγιση στον τομέα της συμμετοχικής δημοκρατίας για να ενισχύσουμε την συμμετοχή του πολίτη. Συγκεκριμένα ο κάθε πολίτης θα συμμετέχει άμεσα στις αποφάσεις για την πόλη του. Ένα σύστημα «μίνι» δημοψηφισμάτων μέσω διαδικτύου και ερωτηματολογίων, που θα συμπληρώνονται και θα υπογράφονται στις γειτονιές και σε κεντρικά σημεία της πόλης, θα καταγράφει τη γνώμη των πολιτών για τα φλέγοντα ζητήματα της πόλης.
3) Όπως επισημαίνετε στο πρόγραμμά σας, στόχος είναι να καθαριστεί ο Πειραιάς μέσα σε 60 ημέρες. Δεδομένου ότι η βρωμιά στους δρόμους του Πειραιά είναι χρόνιο πρόβλημα, πώς θα πετύχετε τον στόχο σας σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;

Έχουμε ήδη κάνει το σχεδιασμό μας και έχουμε ταυτόχρονα μιλήσει και με ειδικούς και με τους υπαλλήλους της καθαριότητας. Για αυτό θεωρούμε ότι είναι εφικτό, δεν μιλάμε τυχαία, Για το σκοπό αυτό δημιουργούμε «καθαρή συμμαχία», Δημοτικής Αρχής – Εργαζομένων – Πολιτών. Εμπνέουμε το σεβασμό προς τους εργαζομένους στην καθαριότητα, αναγνωρίζοντας τις αντίξοες συνθήκες  εργασίας τους, αλλά και το σπουδαίο έργο που επιτελούν, και συμβάλλουμε με καθοριστικό τρόπο.

Τα δημοτικά τέλη που πληρώνει ο Πειραιώτης για τον τομέα της  καθαριότητας, και πιστέψτε με πληρώνει πολλά, από την στιγμή που αναλαμβάνουμε, εγώ και οι συνεργάτες μου τον Δήμο, θα προορίζονται ολοκληρωτικά και αποκλειστικά για την καθαριότητα της πόλης μας.

Με αυτό τον τρόπο και  με τη συνεργασία  όλων θα κάνουμε τον  Πειραιά ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΗ μέσα στην περίοδο των πρώτων 60 ημερών.
4) Ποιές οι συγκεκριμένες δράσεις που θα υλοποιήσετε;

Για να έχουμε μια όμορφη, καθαρή και σύγχρονη πόλη θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας για τη βελτίωση των υποδομών και της λειτουργίας του Πειραιά μας, με καθημερινό και συνεχή αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων, αξιοποιώντας κάθε δυνατό πόρο και σε συνεργασία με όλους όσοι αγαπούν τον Πειραιά και πιο συγκεκριμένα:

 • Σε συνεργασία με την ΕΔΟΕ και τα υπό σύσταση συστήματα για τα μπάζα, θα απομακρύνουμε άμεσα τα συσσωρευμένα απόβλητα όπου αυτά υπάρχουν, διασφαλίζοντας πάντα τη σύννομη διάθεσή τους.  Θα επεκτείνουμε την ανακύκλωση όχι μόνο στα θεσμοθετημένα συστήματα αλλά και στην εθελοντική πρωτοβουλία για ορθολογική διαχείριση αποβλήτων όπως τα τηγανέλαια, ληγμένα φάρμακα  κ.α. με βάση πάντα την αρχή της ευθύνης του παραγωγού.
 • Θα προχωρήσουμε σε ενίσχυση και εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας καθαριότητας με προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό
 • Δημιουργούμε το θεσμού οδοκαθαριστή της γειτονιάς
 • Προχωράμε σε άμεση καταγραφή των εγκαταλειμμένων κτιρίων και εκπόνηση σχεδίου για τον καθαρισμό και την απορρύπανση τους
 • Υλοποιούμε σχέδιο ενημέρωσης των πολιτών με θέσπιση γραμμής άμεσης επικοινωνίας με τον Πολίτη.
 • Παρέχουμε όλα τα αναγκαία μέσα και φροντίζουμε για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και των κανόνων υγιεινής του προσωπικού.
 • Ενθαρρύνουμε τους κατοίκους του Πειραιά να αποστέλλουν τις προτάσεις και υποδείξεις τους για προβλήματα καθαριότητας, αλλά και για τον εντοπισμό σημείων της πόλης με σκουπίδια ή προβλήματα μόλυνσης.

5) Αν και οι πολίτες θέλουν να διατηρήσουν την πόλη καθαρή, αυτό αποδεικνύεται πρακτικά αδύνατο όταν δεν υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων στους δρόμους. Εντονότερο είναι το πρόβλημα με τους μπλε κάδους. Τι θα κάνετε για να αλλάξει η κατάσταση; Θα εφαρμόσετε ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης;

Η υποβάθμιση της πόλης φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Πειραιάς είναι ο τελευταίος δήμος που τοποθέτησε μπλε κάδους στην πόλη. Αλλά και αυτή η προσπάθεια υπονομεύθηκε «εν τη γεννέσει της», διότι: α)δεν προηγήθηκε εκστρατεία ενημέρωσης ή προετοιμασίας των κατοίκων, β) η τοποθέτησή τους έγινε σε σημεία που δημιουργούν πρόβλημα στη λειτουργία της πόλης, και γ) δεν πραγματοποιείται η στοιχειώδης συντήρηση του συστήματος (οι κάδοι παραμένουν μονίμως ανοικτοί, δεν γίνεται τακτικός καθαρισμός τους κλπ.). Ο συνδυασμός μας θα εργαστεί συστηματικά διαθέτοντας κάθε αναγκαίο πόρο, προκειμένου να ενταχθεί η ανακύκλωση στην καθημερινή λειτουργία της πόλης μας, και να βελτιώνεται συνεχώς η απόδοση του συστήματος:

–            Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ανακύκλωση υλικών. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τη συλλογή και ανακύκλωση για:

–      υλικά συσκευασίας (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικά, γυαλί, λοιπά μέταλλα)

–      οικιακά απορρίμματα,

–      συσκευές (ηλεκτρικές, ηλεκτρονικές),

–      ειδικά απορρίμματα (μπαταρίες, ελαστικά, ορυκτέλαια)

–            Πραγματοποιούμε διαρκή εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων με σκοπό τη συνεχή διεύρυνση της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

–            Ενημερώνουμε και παροτρύνουμε τους επαγγελματίες για την ένταξή τους στο πρόγραμμα ανακύκλωσης (το φαινόμενο με τις πεταμένες άδειες κούτες έξω από τα super market και τα εμπορικά της πόλης πρέπει να εξαλειφθεί).

–            Δημιουργούμε πρότυπο περιβαλλοντικό πάρκο σε επιλεγμένο σημείο της πόλης.

–            Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πρόγραμμα σταδιακής εφαρμογής της μεθόδου «διαλογή στην πηγή» και διακριτής διαχείρισης των διαφόρων υλικών.

–            Ενθαρρύνουμε το πρόγραμμα για κομποστοποίηση οργανικών υλικών, μεριμνούμε για την εφαρμογή του προγράμματος σε οικίες – σχολεία – νοσοκομεία, φροντίζουμε για παροχή κινήτρων στους συμμετέχοντες.

–            Διοργανώνουμε προγράμματα στα σχολεία της περιοχής με σκοπό την ενημέρωση για την ανακύκλωση, την προβολή των προγραμμάτων που υλοποιούνται στην περιοχή και την ενεργό συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών στα προγράμματα ανακύκλωσης.

–            Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πρόγραμμα για «οικολογικά γραφεία» και «οικολογικά σχολεία». Στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιείται ενημέρωση Υπηρεσιών και Επιχειρήσεων του Δημοσίου, καθώς και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων. Βασικό περιεχόμενο του προγράμματος θα είναι η ανακύκλωση υλικών και η βιώσιμη διαχείριση πόρων (υλικών, νερού, ενέργειας).

6) Ο Πειραιάς σήμερα δίνει την εικόνα τσιμεντούπολης. Πώς θα κάνετε τις γειτονιές του Πειραιά «πράσινες»;

Στον τομέα του πρασίνου (όπως και σε άλλους τομείς) η εικόνα του Πειραιά είναι εντελώς απογοητευτική. Στην πόλη μας οι ελεύθεροι χώροι είναι ελάχιστοι (σύμφωνα με τα στοιχεία δεν υπερβαίνουν το 2% της συνολικής έκτασης της πόλης), οι δε χώροι με πράσινο είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι. Για τον σκοπό αυτό, σχεδιάζουμε την εκπόνηση «Ολοκληρωμένου Προγράμματος δημιουργίας νέων ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου», με βάση το οποίο:

–            Αξιοποιούμε τις ανεκμετάλλευτες εκτάσεις σε κάθε σημείο της πόλης για δημιουργία χώρων πρασίνου και χώρων αθλητικών δραστηριοτήτων. Τέτοιοι χώροι άμεσης προτεραιότητας είναι το κτήμα Δηλαβέρη μαζί με τα γειτνιάζοντα οικόπεδα που μπορούν να απαλλοτριωθούν όπως της ΚΥΔΕΠ, ο χώρος του στρατοπέδου Παπαδογιωργή.

–            Εφαρμόζουμε πρόγραμμα για τη δημιουργία ενιαίων συνόλων πρασίνου – πολιτιστικών λειτουργιών – αθλητικών δραστηριοτήτων – οδικού δικτύου ήπιας κυκλοφορίας.

–            Διερευνούμε τη δυνατότητα για ενοποίηση εκτάσεων προκειμένου να δημιουργηθούν τα «Πάρκα του Πειραιά» (π.χ. ένα εξ αυτών θα μπορούσε να ήταν στην περιοχή του στρατοπέδου Σακελλίωνα).

–            Διερευνούμε τη δυνατότητα αλλαγής χρήσεων σε επιλεγμένους χώρους (π.χ. παλιές βιοτεχνικές εγκαταστάσεις) προκειμένου να αξιοποιηθούν και να αποδοθούν ως ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι.

–            Υλοποιούμε δράσεις καθαρισμού, βελτίωσης και συντήρησης των υφιστάμενων κοινόχρηστων χώρων, αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού τους, βελτίωσης της προσβασιμότητας και ενεργοποίησης των υπηρεσιών φύλαξης – προστασίας των χώρων.

–            Κινούμαστε προς κάθε κατεύθυνση ζητώντας να παραχωρηθεί στο Δήμο Πειραιά η χρήση ελεύθερων εκτάσεων που ανήκουν σε φορείς του Δημοσίου, με σκοπό τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου και λοιπών κοινόχρηστων εγκαταστάσεων (αθλητικών, παιδότοπων κλπ.).

–            Εφαρμόζουμε πρόγραμμα για «πράσινες ταράτσες» σε όλα τα δημοτικά κτίρια και δίνουμε αντίστοιχα κίνητρα στους ιδιώτες.

–            Διαμορφώνουμε τους αύλειους χώρους των σχολείων με κατάλληλες φυτεύσεις.

–            Μεριμνούμε για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στη δημιουργία, προστασία, συντήρηση και φύλαξη των χώρων πρασίνου.

–            Εφαρμόζουμε πρόγραμμα για την προσέλκυση χορηγών για το πρόγραμμα «πρασίνου».

Θα ήθελα εδώ να αναφέρω ότι δεν χρειάζεται κάθε φορά να ανακαλύπτουμε τον τροχό. Μπορούμε να παραδειγματιστούμε από σύγχρονες πόλεις της ΕΕ και να εφαρμόσουμε αντίστοιχες δράσεις με βάσει πάντα τα ιδιαίτερα κοινωνικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά της πόλης μας. Στόχος μας είναι η άμεση ένταξη και απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και λοιπών εθνικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων τα οποία έχουμε εντοπίσει και εντάξει στο προτεινόμενο σχέδιο δράσης μας. Έχει ήδη χαθεί χρόνος και πρέπει να κινηθούμε γρήγορα αξιοποιώντας πλήρως το τεχνικό δυναμικό του δήμου.

7) Ποια μέτρα θα λάβετε για να γεμίσει με πάρκα και χώρους πρασίνου, συστατικά απαραίτητα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων;

Καταγραφή και αποσαφήνιση ιδιοκτησιακού καθεστώτος εγκαταλελειμμένων χώρων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Ένταξη των επιθυμητών αναπλάσεων και δράσεων δημιουργίας χώρων πρασίνων σε Εθνικά και Κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα

Ανάληψη πρωτοβουλίας για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων που θα αναλάβουν αντισταθμιστικά την κατασκευή των πάρκων και των χώρων πρασίνου

Απαλλοτρίωση εγκαταλελειμμένων κτηρίων που δεν έχουν ιστορική ή αρχιτεκτονική αξία. Τα πρόστιμα που εισπράττονται για καταπάτηση ελεύθερων χώρων π.χ. για  στάθμευση σε πεζοδρόμο θα μπορούσαν, να πηγαίνουν σε ένα ταμείο για την απόδοση ελεύθερων δημόσιων χώρων

Βαρύτητα στην ανάδειξη του τοίχους του Πειραιά, φωτισμό και δημιουργία πάρκων γύρω από αυτό.

8)Πώς θα καταπολεμήσετε την περιβαλλοντική υποβάθμιση που μαστίζει την περιοχή;

Η κυκλοφοριακή ασφυξία, οι αναξιοποίητοι βιομηχανικοί και ιστορικοί χώροι, τα μπάζα και τα σκουπίδια, οι κλειστές ή βρώμικες παραλίες, η ρύπανση του Σαρωνικού, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ορισμένα από τα προβλήματα που συνιστούν την περιβαλλοντική υποβάθμιση της πόλης μας. Όλα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά με τη συνεργασία και συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και με την αρωγή των αρμόδιων υπουργείων.  Η ευρύτερη περιοχή του λιμανιού θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και έχουμε πλείστα παραδείγματα αναπλάσεων που μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο όπως  Ντόκλαντς του Λονδίνου,  το λιμάνι της Βαρκελώνης, το Ρότερνταμ, το Λιμάνι της Λισσαβώνας.

9) Άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Πειραιάς είναι αυτό της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Πώς θα επιλύσετε τα κυκλοφοριακά προβλήματα;

Θα ξεκινήσουμε από τη σοβαρή και έντονη διεκδίκηση από το κεντρικό κράτος για αυτά που χρωστάει στην πόλη μας. Είναι δυνατόν το μεγαλύτερο λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου η ουσιαστική έδρα της ακτοπλοΐας της χώρας να μην έχει σύνδεση με το ΜΕΤΡΟ;

Είναι δυνατόν να έχουν περάσει Ολυμπιακοί Αγώνες και ο Πειραιάς να στερείτε βασικών συγκοινωνιακών υποδομών; Σε κάθε περίπτωση στον σχεδιασμό μας ως νέα Δημοτική Αρχή πέραν την «απαίτησης» προέκταση του ΜΕΤΡΟ, είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και να πιέσουμε ταυτόχρονα για υπογειοποίηση  των γραμμών  του ΗΣΑΠ, την υπογειοποίηση της οδού που συνδέει τη Λεωφόρο Ποσειδώνος με τη νέα οδό ταχείας κυκλοφορίας στην παραλιακή Δραπετσώνας – Κερατσινίου, ο δρόμος πρέπει να έχει δύο επιπλέον εξόδους, μία στον Άγιο Διονύσιο και μία στον Άγιο Σπυρίδωνα και την δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης στην Πλατεία Κοραή, στον Τιτάνειο Κήπο και στην Πλατεία Καλαβρύτων (Πηγάδα) στην πλατεία Κανάρη, και στον Προφήτη Ηλία για να ανακουφίσουμε τον Πειραιάς μας.

10) Πώς θα βελτιώσετε τις μετακινήσεις των πολιτών και ειδικά των ατόμων με αναπηρίες που συχνά βιώνουν τον αποκλεισμό λόγω έλλειψης πρόσβασης;

Καταρχάς, θα ήθελα να αναφέρω ότι θα γίνει μια συνειδητή προσπάθεια εξάλειψης των φραγμών που εμποδίζουν τη διακίνηση όλων των πολιτών που αντιμετωπίζουν κινητικό πρόβλημα. Στο πρόγραμμα μας υπάρχουν δράσει για:

 • Δημιουργία βασικών κεντρικών διαδρόμων μέσα στην πόλη, οι οποίες πιλοτικά θα οδηγήσουν στη σταδιακή βελτίωση και άλλων περιφερειακών διαδρόμων.
 • Μέτρα για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στο σύνολο των κρατικών υπηρεσιών του δήμου
 • Είναι αδιανόητο η αρχιτεκτονική των νέων υποδομών να δημιουργεί πρόβλημα στους συνανθρώπους μας. Κάθε νέο έργο πεζοδρόμησης, διαμόρφωσης θα πρέπει να διευκολύνει και όχι να δυσχεραίνει την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρίες
 • Επέκταση ποδηλατοδρόμων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από άτομα με αναπηρίες

Δυστυχώς με εξαίρεση τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του μετρό και του τραμ στην Αθήνα -που αποτελούν κατασκευές των τελευταίων ετών -όλα τα υπόλοιπα μέσα μαζικών μεταφορών, απαγορεύουν την είσοδο επιβατών με βαριά κινητικά προβλήματα. Δημοτική συγκοινωνία με κατάλληλα οχήματα που να επιτρέπουν την πρόσβαση ως λύση;

Δεν είναι μόνο οι ανάπηροι είναι και ένας ηλικιωμένος που έχει τραυματιστεί και δεν μπορεί να μετακινηθεί. Μπορεί να έχει ειδικό όχημα ο δήμος.
11) Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο έντονες, όπως ακριβώς και το πρόβλημα της ενεργειακής επάρκειας. Ποιές οι πολιτικές που θα ακολουθήσετε για την εξοικονόμηση ενέργειας;

Τα υφιστάμενα κτίρια της πόλης μας, σχεδιασμένα και κατασκευασμένα (τα περισσότερα) με παλαιότερους κανονισμούς, έχουν σημαντικές ελλείψεις στον τομέα της ηχομόνωσης, της θερμομόνωσης και της βιοκλιματικής λειτουργίας. Οι σύγχρονες τεχνολογίες προσφέρουν σημαντικά μέσα για πιο ορθολογική διαχείριση της ενέργειας. Η εφαρμογή προγράμματος για τη βελτιστοποίηση της ενέργειας, διατρέχει όλες τις πολιτικές του προγράμματός μας. Συγκεκριμένα:

–            Προωθούμε την υλοποίηση προγράμματος για οικολογικά γραφεία και σχολεία (η δράση έχει αναφερθεί και στον τομέα της ανακύκλωσης), το οποίο αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς, και μεταξύ αυτών και στον τομέα της βιώσιμης διαχείρισης της ενέργειας. Με σύνθημα «κατανάλωση μόνο όταν απαιτείται» θέτουμε ως στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας τουλάχιστον κατά 10%.

–            Πραγματοποιούμε εκστρατεία ενημέρωσης για τον περιορισμό της λειτουργίας των κλιματιστικών εγκαταστάσεων.

–            Παροτρύνουμε για την επέκταση της χρήσης φυσικού αερίου σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

–            Προωθούμε την υλοποίηση προγράμματος για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στοιχείων στα δώματα των κτιρίων.

–            Συνεργαζόμαστε με τους αρμόδιους φορείς για την εισαγωγή τηλεματικής στις δημόσιες και δημοτικές συγκοινωνίες, με παράλληλη εκστρατεία ενημέρωσης – πληροφόρησης για τη στροφή του κοινού στις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων για μετακινήσεις.
12) Τι θα κάνετε για να γίνουν τα δημόσια κτίρια λιγότερο ενεργοβόρα;

Καταρχάς μεριμνούμε για την εφαρμογή των προδιαγραφών του βιοκλιματικού σχεδιασμού στα νέα κτίρια της πόλης (δημόσια και ιδιωτικά).

Το σχέδιο μας περιλαμβάνει

 • Την καταγραφή όλων των απαιτούμενων πληροφοριών στο ΓΣΠ (Ενεργειακά χαρακτηριστικά των δημοτικών κτιρίων  π.χ. μέγεθος, χρήση, ηλικία, αριθμός επισκεπτών, καταναλώσεις ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας)  σε συνδυασμό με τη διερεύνηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης θα επιτρέψει την επιλογή των καλύτερων από τεχνοοικονομική και περιβαλλοντική άποψη παρεμβάσεων.
 • Την διαμόρφωση σχεδίου δράσης για τη βελτιστοποίησης της ενεργειακής διαχείρισης του συστήματος δημοτικού φωτισμού της πόλης
 • Την υλοποίηση δράσεων Υλοποιούμε δράσεις για τον εκσυγχρονισμό εξοπλισμού με νέο που θα είναι λιγότερο ενεργοβόρος (π.χ. λάμπες φωτισμού, ανεμιστήρες αντί κλιματιστικών).
 • Την ορθολογική διαχείριση καυσίμων (για θέρμανση ή κίνηση).
 • Την πιλοτική εφαρμογή προγράμματος «πράσινες ταράτσες» σε δημοτικά κτήρια.


13) Θα γίνει προσπάθεια ώστε ο Πειραιάς να «απεξαρτηθεί» από τις συμβατικές πηγές ενέργειας; και αν ναι πώς θα στραφεί στις ανανεώσιμες; Υπάρχει μέριμνα για νέες τεχνολογίες που διευκολύνουν την καθημερινότητα, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον;

Η προσπάθειά μας θα έχει διπλό στόχο, αφενός την προώθηση των Α.Π.Ε. (ηλιακή, αιολική, γεωθερμία, αξιοποίηση βιομάζας) αφετέρου την αντικατάσταση ενεργοβόρων και ρυπογόνων συμβατικών τεχνολογιών από άλλες φιλικότερες προς το περιβάλλον (π.χ. φυσικό αέριο).

Δεν αποτελεί δικαιολογία ότι ο σχεδιασμός και ο στόχος για τις ΑΠΕ καταρτίζεται σε κεντρικό επίπεδο και θα αναλάβουμε δράσεις ως δημοτική αρχή στο βαθμό αρμοδιότητάς μας.

14) Τι θα κάνετε για τα αδέσποτα και την φροντίδα των ζώων;

Τα αδέσποτα ζώα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης μας και βούλησή μας είναι η προστασία τους. Θα στελεχωθεί ειδικό τμήμα στο δήμο, αρμοδιότητα του οποίου θα είναι η εφαρμογή σχετικού προγράμματος προστασίας σε συνεργασία με ζωοφιλικά σωματεία, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Στόχος θα είναι αφενός η καταγραφή και σήμανσή τους αφετέρου η διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους με την εφαρμογή προγράμματος περίθαλψης σε συνεργασία με τα ιδιωτικά κτηνιατρεία του δήμου. Θα περιλαμβάνονται δράσεις ενημέρωσης  και ευαισθητοποίησης των δημοτών για διάφορα θέματα προστασίας αδέσποτων ζώων, με σκοπό την τελική υιοθεσία  των  ζώων από τους πολίτες.

15) Ποια μέτρα θα λάβετε ώστε τα πεζοδρόμια να διατηρούνται καθαρά και να μην γεμίζουν με περιττώματα ζώων, πρόβλημα που μαστίζει σχεδόν όλες της περιοχές της Αθήνας.

Έχουμε σχεδιάσει ειδική καμπάνια για το σκοπό αυτό, που περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης καθώς και την τοποθέτηση ειδικών κουτιών με σακούλες σε σημεία της πόλης που έχουμε εντοπίσει.

16) Πώς θα αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των πολιτών πχ κατεστραμμένα πεζοδρόμια, λακκούβες στους δρόμους κλπ;

Στην καθημερινή μας ζωή βρισκόμαστε πολλές φορές αντιμέτωποι με πολλά μικρά προβλήματα της πόλης, τα οποία αθροιστικά δυσχεραίνουν τη ζωή μας. Προβλήματα όπως οι λακκούβες στους δρόμους, τα κατεστραμμένα πεζοδρόμια, η κακή τοποθέτηση των κάδων συλλογής απορριμμάτων, η κατεστραμμένη σήμανση των δρόμων, επικίνδυνα κτίρια, κλαδιά δένδρων που εμποδίζουν την ορατότητα, προβλήματα καθαριότητας, κακές εγκαταστάσεις κτιρίων (π.χ. υδρορροές, μπαλκόνια ή κλιματιστικά που ρίχνουν τα νερά πάνω στους πεζούς), αυτοκίνητα που καταλαμβάνουν πεζοδρόμια ή διαβάσεις πεζών, είναι μόνο μερικά από αυτά τα προβλήματα.

Με βασικό στόχο την ταχεία επίλυσή τους δημιουργούμε τις Ομάδες Άμεσης Αντιμετώπισης Προβλημάτων.

Οι Ομάδες Άμεσης Αντιμετώπισης Προβλημάτων θα διαθέτουν το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό (διοικητικό, τεχνικό), τα υλικά, τα μέσα και τα εργαλεία για την αντιμετώπιση και επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Οι κάτοικοι της πόλης θα μπορούν να τηλεφωνούν σε τετραψήφιο αριθμό κλήσης. Η συνομιλία θα καταγράφεται και θα ενημερώνεται αμέσως ο πολίτης για τον υπεύθυνο που χρεώθηκε την επίλυση του προβλήματος, ο οποίος θα κινητοποιεί την αντίστοιχη Ομάδα Άμεσης Αντιμετώπισης Προβλημάτων. Η Ομάδα θα επεμβαίνει αμέσως, είτε με τεχνικά μέσα, είτε με διοικητικές ενέργειες. Οι ομάδες θα οργανωθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε η αντιμετώπιση – επίλυση του προβλήματος να γίνεται εντός ολίγων ωρών από την ειδοποίηση.

17) Ποια μέτρα θα λάβετε για να προστατεύσετε και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων;

Θα ήθελα να τονίσω ότι σε αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς που ζούμε δεν θα μπορούσαμε να μην έχουμε την κοινωνική μέριμνα, τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής μας.Ο Δήμος του Πειραιά θα γίνει το σπίτι κάθε πολίτη που αντιμετωπίζει κοινωνικής φύσεως αντιξοότητες.

Όλες οι υπηρεσίες και οι κοινωνικές δομές της πόλης μας θα λειτουργούν με σκοπό να παρέχουν ολοκληρωμένες και άριστες υπηρεσίες και παροχές, σύμφωνα με τις κοινωνικές ανάγκες των συμπολιτών μας, προάγοντας συνεχώς τις βιοτικές συνθήκες στην πόλη μας και ενδυναμώνοντας έτσι τον κοινωνικό ιστό. για το σκοπό αυτό προωθούμε την ενδυνάμωση και αναβάθμιση των Λεσχών Αγάπης και Αλληλεγγύης (ΚΑΠΗ) με αναδιοργάνωση του στελεχιακού δυναμικού του Δήμου και με ενεργοποίηση της εθελοντικής προσφοράς  ενώ ταυτόχρονα προωθούμε την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής..

Παράλληλα, αναβαθμίζουμε τις δράσεις  «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Οικογενειακών Βοηθών»  για τη φροντίδα ηλικιωμένων,  των ατόμων με αναπηρίες καθώς και όλων των απόρων συμπολιτών μας, η δράση θα περιλαμβάνει και δωρεάν παροχή φαρμάκων και υπηρεσιών υγείας σε συνεργασία με τους Ιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο Πειραιά.

Στις προτεραιότητές μας είναι να προωθήσουμε πολιτικές για τη μητέρα, τη γυναίκα και τα παιδιά, με έμπρακτη υποστήριξη στη λειτουργία των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Στόχος μας είναι όχι μόνο η αύξηση του αριθμού των αντίστοιχων υποδομών αλλά κυρίως η βέλτιστη δυνατή συντήρηση και υποστήριξη της λειτουργίας των υπαρχόντων .Καθιερώνουμε πιλοτικά, την λειτουργία ολοήμερου παιδικού σταθμού ενώ προγραμματίζουμε τη λειτουργία σύγχρονων κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ).

Ενισχύουμε αποτελεσματικά το πολύ σημαντικό έργο της Εκκλησίας για τη σίτιση και στέγαση των απόρων συμπολιτών μας. Δεν μπορεί στον Πειραιά μας να υπάρχει έστω και ένας συμπολίτης μας χωρίς σίτιση και χωρίς ένα κρεβάτι να κοιμηθεί.

econews

Σχόλια