Ισλανδία: νέο «ξύπνημα» ηφαιστείου;

0
8

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Οι επιστήμονες στην Ισλανδία βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς παρακολουθούν ένα άλλο  ηφαίστειο, το οποίοι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει δώσει σημάδια για μια επερχόμενη έκρηξη.

Λίγους μήνες μετά την έκρηξη του Eyjafjallajokull, το οποίο προκάλεσε τεράστια προβλήματα στις αεροπορικές μεταφορές στην Ευρώπη, οι επιστήμονες ανησυχούν για ένα άλλο ηφαίστειο το Grimsvoetn.

Σύμφωνα με το AFP, ο επιστήμονας Gunnar Sigurdsson του Ινστιτούτου Μετεωρολογίας της Ισλανδίας, δήλωσε ότι «Η στάθμη των υδάτων του ποταμού Gigja έχει τριπλασιαστεί από χθες το βράδυ».

Το νερό προέρχεται από μια παγωμένη λίμνη που βρίσκεται στον κρατήρα του ηφαιστείου Grimsvoetn και περνάει κάτω από τον παγετώνα Vatnajoekull.

Λόγω των αυξανόμενων θερμοκρασιών, έχουν λιώσει οι πάγοι στη λίμνη και στη γύρω περιοχή, με αποτέλεσμα να τριπλασιαστεί ο όγκος του νερού στο ποτάμι.

Η άνοδος της στάθμης των υδάτων στο ποταμό και το λιώσιμο των πάγων, είναι σημάδια μιας ενδεχόμενης έκρηξης του ηφαιστείου.

Η γεωλόγος Thorunn Skaftadottir του Ινστιτούτου Μετεωρολογίας της Ισλανδίας, δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί μια έκρηξη στο ηφαίστειο, καθώς θα πρέπει να συντρέχουν και άλλοι λόγοι.

«Μια έκρηξη μπορεί να συμβεί στο ηφαίστειο αν ο όγκος του μάγματος είναι αρκετός», τόνισε η ίδια.

Το 2004, το λιώσιμο του πάγου στη λίμνη προκάλεσε την άνοδο της στάθμης του ποταμού Gigja και αργότερα το ηφαίστειο Grimsvoetn εξερράγη.

«Μια νέα έκρηξη του ηφαιστείου μπορεί να συμβεί όταν η στάθμη των υδάτων στον ποταμό φτάσει στο υψηλότερο σημείο. Δεν ξέρω πότε θα συμβεί αυτό, μπορεί να γίνει σε λίγες ημέρες», τόνισε η ίδια.

Επίσης, στην περιοχή καταγράφηκε κατά τις τελευταίες 48 ώρες σεισμική δραστηριότητα.

«Πάντως, αν συμβεί τότε το μέγεθος της έκρηξης θα είναι μικρότερο από εκείνο του  Eyjafjallajokull», επισήμανε η Thorunn Skaftadottir .

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια