Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων: η συμβολή της ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

1
45

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η δράση και οι συντονισμένες ενέργειες των μελών της ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ κατά το διάστημα των τελευταίων μηνών, αποτέλεσαν όπως και στο παρελθόν , σημείο αναφοράς της εξέλιξης και προώθησης των στόχων της για την Αειφόρο Διαχείριση των Αποβλήτων.

Απαρχή αυτού, αποτελεί ο καθοριστικός ρόλος  που διαδραμάτισε η  ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ στην διαμόρφωση του Νέου Νόμου 3851/2010 για την «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες διατάξεις σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» και ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων τον Ιούνιο 2010.

Η ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ αντέδρασε καίρια στην εξαίρεση του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των αστικών αποβλήτων από τον  τιμοκατάλογο των ΑΠΕ , ενώ η τελική διαμόρφωση του Νόμου, με έμφαση και στη τιμή που δόθηκε για την ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των αστικών αποβλήτων  (87,85€/MWh), δικαίωσε τη συντονισμένη και τεκμηριωμένη προσπάθεια που έγινε από τη ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ, εφαρμόζοντας ότι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέσα στις δραστηριότητες της ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ, κατά το τελευταίο διάστημα, συμπεριλαμβάνεται η επιτυχημένη διοργάνωση του 2ου Φόρουμ της ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ στην Αθήνα την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με αντικείμενο την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ): Ανακύκλωση και Ενεργειακή Αξιοποίηση.

Στην Ημερίδα αναπτύχθηκε ένας γόνιμος και εποικοδομητικός επιστημονικός διάλογος σχετικά με τα καίρια ζητήματα της αειφόρου διαχείρισης αποβλήτων, της ανακύκλωσης αλλά και της ενεργειακής αξιοποίησης σε Ελλάδα και Ευρώπη με την συμμετοχή  επιφανών μελών της ελληνικής και παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των αρμοδίων οργανισμών (Υ.ΠΕ.Κ.Α., Δήμοι, Φο.Δι.Σ.Α, ΕΕΔΣΑ, ΔΕΗ, ΙΕΝΕ) καθώς και ιδιωτικών φορέων, μελετητών και εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας .

Σημαντικό γεγονός στην προώθηση του στόχου της ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ για την Αειφόρο Διαχείριση των Αποβλήτων και παράλληλα μεγάλη τιμή για τη ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ αποτελεί η εκλογή ως τακτικού μέλους του σώματος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΔΣΑ, του Ιδρυτικού Μέλους της ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ κυρίου Αβραάμ Καραγιαννίδη.

Συμμετοχές  της ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

Σημαντική ήταν η συμμετοχή των μελών της ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ με παρουσιάσεις , στο πλαίσιο της συνεργασίας του Παγκόσμιου Δικτύου WTERT , στο Ετήσιο Συνέδριο του 2010 που διοργάνωσε το WTERT USA και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης στις 7 και 8 Οκτωβρίου. (για λεπτομέρειες www.wtert.org ) .

Την ίδια περίοδο, στις 12-14 Οκτωβρίου διοργανώθηκε το πρώτο Συνέδριο από το WtERT Γερμανίας, στο Brno της Τσεχίας με θέμα τις Τεχνολογικές Εξελίξεις στην Ενεργειακή Αξιοποίηση και το ρόλο της στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη στο οποίο έλαβε μέρος ο Πρόεδρος της ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ παραουσιάζοντας την Διαχείριση Αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.  (για λεπτομέρειες : www.wtert..eu).

Επιπλέον, εποικοδομητική ήταν η συμμετοχή της ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ στο Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας στις 5 και 6 Οκτωβρίου. με θέμα το Περιβάλλον, με συμμετοχή επιστημόνων και επαγγελματιών από όλο τον κόσμο.

Τέλος,  η συνάντηση εργασίας η οποία διοργανώθηκε από την ΕΕΔΣΑ με θέμα τη «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» καθώς και η πραγματοποίηση τεχνικών μαθημάτων στο ΙΕΝΕ , αλλά και η συνεχής παρουσία της ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ με δημοσιεύματα στο Τύπο αλλά και σε Επιστημονικά και Τεχνικά Περιοδικά όπως η Δημοσίευση στα Τεχνικά Χρονικά του ΤΕΕ με τίτλο: «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ – ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ», αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της συνεχούς και δημιουργικής παρουσίας της ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ (επίσης σχετικές διπλωματικές εργασίες σε Πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως Ε.Μ.Π., κ.λ.π.).

Ερευνητικό Έργο ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

1.ΕΜΠ – Εργαστήριο Θερμοδυναμικής και Φαινομένων Μεταφοράς «Πειραματική μελέτη σταθεροποίησης ιπτάμενης τέφρας  από καύση Αστικών Στερεών Αποβλήτων  (ΑΣΑ)»

2.ΑΠΘ – Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής): «Διαχείριση Τέφρας Πυθμένα από  καύση Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ)»

«Επίδραση της Ανακύκλωσης στην κατώτερη θερμογόνο δύναμη των ΑΣΑ»

3.Columbia University – Κέντρο Μηχανικών Περιβάλλοντος : «Ανάλυση Προεπεξεργασίας ΑΣΑ»  και «Ανάλυση Τεχνολογιών Πλάσματος για Αεριοποίηση  ΑΣΑ»

Επισκέψεις σε Μονάδες του Εξωτερικού

Η ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ θέλοντας να παραμείνει στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, εμπλουτίζει το επιστημονικό της υπόβαθρο στο τομέα της Επεξεργασίας Αποβλήτων πραγματοποιώντας επισκέψεις σε Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης του εξωτερικού.

Την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου ο Δρ. Ευστράτιος Καλογήρου επισκέφθηκε τις WTE Μονάδες στο Pundong και στο Chongqing της Κίνας , ενώ παράλληλα συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του WTERT China.

Ενώ, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΑΠΘ κύριος Αβραάμ Καραγιαννίδης επισκέφθηκε Μονάδα Διαλογής στο Tallinn της Εσθονίας καθώς και υποδομές για τη Διαχείριση Απορριμμάτων στη Σλοβενία.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα www.wtert.gr.

Για το econews

Newslink Hellas

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.