Δήμος Αθηναίων: τι λέει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας για ανακύκλωση, πράσινο, απορρίμματα

0
211

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τις απόψεις του για την καθαριότητα και την περιβαλλοντική πολιτική  του Δήμου Αθηναίων κατέθεσε αποκλειστικά στο econews.gr o Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Δημόπουλος.

Ο κ. Δημόπουλος μίλησε μεταξύ άλλων για την πολιτική που ακολούθησε ο Δήμος Αθηναίων επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη σε θέματα ανακύκλωσης, χώρων πρασίνου, συλλογής απορριμμάτων κ.α

Σύμφωνα με το Γιώργο Δημόπουλο «η συμμετοχή στην ανακύκλωση είναι θέμα Παιδείας και Πολιτισμού. Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις άσχημες συνήθειες χρόνων, είναι ωστόσο αποτελεσματικό να αποκτήσουν τα παιδιά μας περιβαλλοντική συνείδηση».

Όσον αφορά τις δράσεις του Δήμου Αθηναίων υπογράμμισε πως «τα τελευταία χρόνια κινηθήκαμε με σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση».

»Στη φετινή «Γιορτή Ανακύκλωσης» π.χ., 165.000 μαθητές ανακύκλωσαν σχεδόν 800.000 συσκευασίες», κατέληξε.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας υποστηρίζει πως η πρόοδος που συντελέστηκε στο Δήμο Αθηναίων στον τομέα της ανακύκλωσης είναι εντυπωσιακή για τα ελληνικά δεδομένα.

«Η προσπάθειά μας απέδωσε καρπούς. Πριν από τρία χρόνια συλλέγονταν 20 τόνοι ανακυκλώσιμου υλικού την ημέρα. Σήμερα, ανακυκλώνονται 250 τόνοι ημερησίως. Τοποθετήθηκαν 12.000 σημεία ανακύκλωσης σε ολόκληρη την πόλη.  Ακόμη και τα απορρίμματα των κοινών κάδων  δεν καταλήγουν στη χωματερή αλλά στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης (Ε.Μ.Α.Κ.)», είπε ο κ. Δημόπουλος.

Ο Γιώργος Δημόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στους χώρους πρασίνου που δημιουργήθηκαν στην Αθήνα, κατά τη θητεία του Νικήτα Κακλαμάνη: «επί Νικήτα Κακλαμάνη, τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία η «Χάρτα Πρασίνου» στην πόλη.

»Τοποθετήθηκαν σε πλατείες, παιδικούς σταθμούς και δημοτικούς αθλητικούς χώρους πάνω από 14.000 δένδρα και 110.000 θάμνοι. Υλοποιήθηκαν 17 νέα έργα πρασίνου συνολικής έκτασης 33 στρεμμάτων και 23 ολοκληρωμένες αναπλάσεις συνολικής έκτασης 78 στρεμμάτων.

»Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι τρεις πρώτες βιοκλιματικές πλατείες της πόλης στον Άγιο Θωμά, τα Θυμαράκια και την πλατεία Μεσολογγίου, ενώ έχει κατατεθεί ήδη η πρότασή μας για την πιλοτική αξιοποίηση του πάρκου Γουδιού», υποστήριξε ο κ. Δημόπουλος.

Ως στόχο της επόμενης θητείας του συνδυασμού του Νικήτα Κακλαμάνη, αν και εφόσον πλειοψηφήσει στις επικείμενες εκλογές, είναι η επέκταση της ανακύκλωσης:  «Στόχος μας είναι μία πόλη με λιγότερους κάδους οργανικών απορριμμάτων, με περισσότερους υπόγειους κάδους σκουπιδιών και σίγουρα περισσότερους κάδους ανακύκλωσης. Πολλά από τα υλικά που καταλήγουν στα σκουπίδια μας μπορούν να διαχωριστούν και να ανακυκλωθούν. Έτσι, προκύπτει κέρδος και σε ποιότητα ζωής, αλλά και οικονομικό. Όσο περισσότερα οργανικά σκουπίδια παράγουμε τόσο περισσότερο πληρώνουμε γι” αυτά», λέει ο κ. Δημόπουλος.

Μάλιστα, ο κ. Δημόπουλος εκτιμά πως η ενίσχυση των «πράσινων» πολιτικών θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη  σύγχρονων περιβαλλοντικών τεχνολογιών, καθώς θα εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι από τα δημοτικά τέλη.

«Η ανακύκλωση των απορριμμάτων στην πηγή τους μπορεί να αποδώσει σημαντικούς καρπούς. Όπως επίσης σημαντικούς καρπούς μπορεί να αποδώσει η συστηματική «κομποστοποίησή» τους, η οποία μειώνει τον όγκο τους. Ήδη μάλιστα έχουμε προχωρήσει στα πρώτα απαραίτητα βήματα προς τις παραπάνω κατευθύνσεις», καταλήγει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας.

————
Σημειώνεται πως ο Γιώργος Δημόπουλος είναι αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Αθηναίων και υποψήφιος εκ νέου με το συνδυασμό του Νικήτα Κακλαμάνη «Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας».

Σχόλια