Κλιματική αλλαγή: τα Νησιά Μάρσαλ χτίζουν θαλάσσιο τείχος

0
32

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Τα Νησιά Μάρσαλ στον Ειρηνικό Ωκεανό, τα οποία βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας, σκοπεύουν να χτίσουν ένα θαλάσσιο τείχος για να προστατευτούν από τα κύματα και τις πλημμύρες.

Πολλά από τα νησιά βρίσκονται ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι πολύ ευάλωτα στις πλημμύρες.

Πρόκεται για κοραλλιογενή νησιά τα οποία άλλα κατοικούνται και άλλα όχι. Συγκεκριμένα αποτελούνται από 29 κοραλλιογενείς ατόλες και 5 ακατοίκητα νησιά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Economic Times, την εν λόγω ανακοίνωση έκανε ο πρεσβευτής των Νησιών Μάρσαλ Phillip Muller στον ΟΗΕ το Σαββατοκύριακο.

«Θέλουμε να αποφύγουμε τις πλημμύρες και να προλάβουμε τη διάβρωση των εδαφών», τόνισε ο Phillip Muller, κάνοντας έκκληση για διεθνή οικονομική βοήθεια για τη χρηματοδότηση έργου κόστους περίπου 20 εκατ. δολαρίων.

Τα Νησιά Μάρσαλ είναι πολύ ευάλωτα απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Πριν δύο χρόνια, σημειώθηκαν καταστροφές από πλημμύρες στην ατόλη Majuro, αναγκάζοντας τους κατοίκους να ζήσουν σε προσωρινά καταφύγια.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Χονολουλού, προειδοποίησε ότι θα συμβούν έντονα καιρικά φαινόμενα τους επόμενους δύο μήνες.

Ο Muller τόνισε ότι η κυβέρνηση αναζητά δωρητές που θα την βοηθήσει να υλοποιήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, για να προστατευτεί η χώρα από τις πλημμύρες.

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να χτίσει ένα τείχος, μήκους 5χλμ στην ατόλη Majuro, όπου ζουν περισσότεροι από τους μισούς από τους 55.000 κατοίκους των νησιών.

Πολλά σπίτια των κατοίκων βρίσκονται σε απόσταση μόλις 10 μέτρων από την ακτή.

Eπίσης, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιχωματώσει μικρούς κόλπους, ώστε να προστατευτεί η χώρα από έντονα καιρικά φαινόμενα και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Το Δεκέμβριο του 2008 σημειώθηκαν καταστροφές από ισχυρές καταιγίδες και πλημμύρες στην ατόλη Majuro.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια