Μπιρμπίλη: αναπλάσεις και απαλλοτριώσεις στη Δυτική Αθήνα

0
10

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη μιλώντας σε ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Τέχνης& Πολιτισμού Αγίων Αναργύρων το Σάββατο, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αθήνας.

«Έχουμε όραμα, γνώση και ευαισθησία και για μας η Δυτική Αθήνα αποτελεί προτεραιότητα και όχι υποδοχέα εξυπηρέτησης των αναγκών της υπόλοιπης πόλης», τόνισε η κ. Μπιρμπίλη.

Η υπουργός επικεντρώθηκε σε θέματα βελτίωσης του οικιστικού περιβάλλοντος, κυρίως στην απόκτηση νέων ανοιχτών δημόσιων χώρων, πολύτιμων μικρών αναπλάσεων σε επίπεδο γειτονιάς και στρατηγικών μεγαλύτερων διαδημοτικών παρεμβάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας Αγίου Στυλιανού στο Δήμο Ζεφυρίου, προκηρύσσοντας αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και παράλληλα, θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων και χρηστών της πλατείας.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι  «Με χρήματα από τα πρόστιμα για τους ημιυπαίθριους χώρους, που μαζεύονται στο Πράσινο Ταμείο, προχωράμε σε απαλλοτριώσεις νέων χώρων ώστε να διαμορφωθούν σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες. Έχουμε ήδη επιλέξει τους πρώτους χώρους και θα ακολουθήσουν και άλλοι μετά από συνεργασία με τους Δήμους.

Πρόκειται για ένα χώρο 1.680μ² στο Καματερό που προβλέπεται ως «ΑΛΣΟΣ» από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.

Εκεί προχωράμε άμεσα, διότι έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις για άρση της απαλλοτρίωσης, ώστε να εξασφαλιστεί ο χώρος του Άλσους και να προστατευτεί και αναδειχθεί το διερχόμενο από τον χώρο ρέμα.

Επίσης, απαλλοτριώνουμε δύο χώρους στους Αγ. Ανάργυρους.

Ο πρώτος είναι 860μ² και βρίσκεται μεταξύ των οδών Παπαφλέσσα, Μεγάλου Αλεξάνδρου και Αιόλου. Είναι χώρος χαρακτηρισμένος ως Κοινόχρηστος με το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο και έχουν συνταχθεί πράξεις αναλογισμού αποζημιώσεων.

Ο δεύτερος είναι 1400μ² και βρίσκεται ανατολικά του πάρκου Τρίτση προς την Εθνική Οδό, μεταξύ των οδών Παρθενώνος και Εύβοιας. Οι προτάσεις για απαλλοτρίωση των παραπάνω χώρων έχουν γίνει από το Δήμο Αγίων Αναργύρων σε απάντηση δικού μας εγγράφου».

Αναφερόμενη στο όρος Αιγάλεω η Υπουργός ΠΕΚΑ το χαρακτήρισε ως έναν εξαιρετικής σημασίας ορεινό όγκο, σημαντικό για όλη την πόλη και τόνισε ότι ο Οργανισμός Αθήνας έχει συμπεριλάβει πολλές δικές του προβλέψεις για τη Δυτική Αθήνα στον προγραμματισμό του σε σχέση με τον ορεινό όγκο, που ουσιαστικά διαμορφώνεται σε ένα ενιαίο πάρκο.

Νωρίτερα, η Υπουργός ΠΕΚΑ επισκέφθηκε το Πάρκο Αντώνη Τρίτση, όπου συνομίλησε με εργαζόμενους για την εισαγωγή νέων πρωτότυπων περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων στο Πάρκο που θα προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες από ολόκληρη την Αττική.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια