ΥΠΕΚΑ: παράνομη μεταφορά τοξικού φορτίου

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Άμεση ήταν η επέμβαση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετά τον εντοπισμό στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης, φορτηγού οχήματος που μετέφερε παράνομα τοξικά με το επιβατηγό πλοίο της γραμμής.

Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) κάλεσε κατεπειγόντως τις εμπλεκόμενες εταιρείες να παράσχουν παραστατικά στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με την προέλευση, τον προορισμό, τις ιδιότητες, το χαρακτηρισμό και τις χρήσεις του φορτίου, την περιβαλλοντική αδειοδότηση, τις άδειες: επεξεργασίας και διάθεσης υγρών αποβλήτων,  λειτουργίας, κυκλοφορίας και την τήρηση των προβλεπόμενων από τους κανονισμούς ADR, IMDG, ADNR, για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων.

Σε συνεργασία με τις συναρμόδιες κεντρικές, περιφερειακές και νομαρχιακές υπηρεσίες, η ΕΥΕΠ θα προβεί σε έλεγχο σχετικά με την εφαρμογή της κείμενης Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, για την τήρηση τυχόν εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, καθώς και για την  εφαρμογή των σχετικών κανονισμών για τη διακίνηση και τις επιτρεπόμενες χρήσεις της συγκεκριμένης ουσίας.

Ακολούθως και εφόσον βεβαιωθούν παραβάσεις, θα προβεί στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων και θα διαβιβάσει το φάκελο στην οικεία Εισαγγελία για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Οκτωβρίου, σε έλεγχο του Λιμεναρχείου Ηρακλείου Κρήτης, εντοπίστηκε φορτηγό όχημα, το οποίο μετέφερε παράνομα περίπου 21 τόνους διχλωροπροπενίου, ουσία η οποία χαρακτηρίζεται εύφλεκτη, επιβλαβής για την υγεία και τοξική για το περιβάλλον και χρησιμοποιείται για την παρασκευή φυτοφαρμάκων με εντομοκτόνο δράση.

Σύμφωνα με τις πρώτες καταγγελίες, το φορτίο φέρεται να μεταφέρθηκε με φορτηγό όχημα που δεν ήταν κατάλληλα πιστοποιημένο (κατά ADR) και με το επιβατηγό πλοίο της γραμμής.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια