«Φρένο» στις ανεμογεννήτριες σε προστατευόμενες περιοχές

1
136

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Με βάση το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας που προωθεί το ΥΠΕΚΑ, δεν επιτρέπεται η λειτουργία αιολικών πάρκων σε υγρότοπους διεθνούς σημασίας που προστατεύονται από τη σύμβαση Ραμσάρ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», στις υπόλοιπες ΖΕΠ χορηγείται άδεια λειτουργίας με την προϋπόθεση ότι θα υποβληθεί προηγουμένως μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Συγκεκριμένα, για το Δέλτα του Έβρου, τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και τις βραχονησίδες που τα περιβάλλουν, προβλέπονται διακοπές στη λειτουργία των ανεμογεννητριών κατά τη μεταναστευτική περίοδο.

Η κυνηγετική περίοδος αρχίζει στις 20 Αυγούστου και έως τις 28 Φεβρουαρίου του επομένου έτους, αλλά προβλέπεται μείωση του χρόνου, με υπουργική απόφαση, για λόγους προστασίας των πτηνών.

Για ορισμένα είδη, όπως η ασπρομέτωπη χήνα και η πετροπέρδικα, απαγορεύεται το κυνήγι για μια τριετία.

Η νομοθετική ρύθμιση που προωθείται ύστερα από καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, παραπέμπει σημαντικά ζητήματα όπως ο καθορισμός περιοχών υψηλής φυσικής αξίας, σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις που πρέπει να εκδοθούν μέσα σε μια διετία.

Επίσης, προβλέπονται πρόστιμα για τους παραβάτες καθώς και τέλη για ιδιώτες και φορείς που υποβάλλουν για έγκριση μελέτες ,που κατατίθενται στο πράσινο ταμείο.

Στα μείον, και οι μεταβατικές διατάξεις, που μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι έργα και δραστηριότητες για τα οποία έχει εκδοθεί γνωμοδότηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες αδειοδοτούνται με τις προηγούμενες διατάξεις εφ” όσον υποβάλουν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσα σε έξι μήνες από τη δημοσίευση της ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Για το econews

Newslink Hellas

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τα αιολικά πάρκα εντάξει επηρρεάζουν τις πτητικές συνήθειες των πουλιών. Τα φωτοβολταϊκά πάρκα είναι απαγορευτικό να υπάρχουν εντός ΖΕΠ?

Comments are closed.