Βιοποικιλότητα: το ένα πέμπτο των ζώων και φυτών κινδυνεύει

1
19

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Το ένα πέμπτο των ειδών των ζώων και των φυτών απειλείται με εξαφάνιση, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, οι επιστήμονες που συνέταξαν την Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών, δήλωσαν ότι τα ποσοστά εξαφάνισης των ειδών αυξάνεται και θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα.

Ωστόσο, χάριν στις προσπάθειες που έχουν γίνει, ορισμένα σπάνια είδη έχουν σωθεί.

Η μελέτη των επιστημόνων παρουσιάστηκε στη Σύνοδο του ΟΗΕ για τη Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας.

Στην μελέτη αναφέρεται ότι τα αμφίβια είναι τα είδη που απειλούνται περισσότερο με εξαφάνιση (το 41% των ειδών) σε σχέση με τα πουλιά (το 13%).

Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στην Νοτιανατολική Ασία, λόγω της αποψίλωσης των δασών για αγροτικές καλλιέργειες και καλλιέργειες βιοκαυσίμων.

Ο καθηγητής Edward O Wilson από το Πανεπιστήμιο Harvard δήλωσε ότι «η ραχοκοκαλιά της βιοποικιλότητας διαβρώνεται. Ένα σκαλοπάτι παραπάνω στη Κόκκινη Λίστα είναι ένα τεράστιο άλμα προς την εξαφάνιση».

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε υποστηρίζει ότι με τις κατάλληλες πολιτικές μπορεί ο ρυθμός της απώλειας της βιοποικιλότητας να μειωθεί.

Η διατήρηση των ειδών μπορεί να επιτευχθεί με την ουσιαστική λήψη μέτρων και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για την καταπολέμηση των απειλών που αντιμετωπίζει η βιοποικιλότητα, παγκοσμίως, δήλωσε στο BBC, εκπρόσωπος της IUCN.

Για το econews

Newslink Hellas

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Είναι δραματικά πολύ το ένα πέμπτο! Σοκαριστικό!
    Πρέπει να αναληφθούν δράσεις άμεσα, χωρίς να περιμένουμε πότε θα φτάσουν να τις εγκρίνουν οι πλειοψηφίες….κλπ. κλπ. που μπορεί να φτάσουν να ενδιαφέρονται για το θέμα όταν θα είναι ήδη αργά!

Comments are closed.