«Ανθίζουν» οι νυχτερίδες

0
27

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Επιτυχείς είναι οι προσπάθειες διατήρησης του πληθυσμού της νυχτερίδας, σύμφωνα με νέα έρευνα υπό την αιγίδα του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).

Από τα 26 είδη νυχτερίδων στη δυτική και κεντρική Ευρώπη, τα 14 παρουσίασαν αύξηση στον πληθυσμό τους, ενώ μείωση σημειώθηκε μόνο σε δυο είδη.

Η επιτυχία αυτή οφείλεται κυρίως στη λήψη νομοθετικών μέτρων αλλά και στις συμβάσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας, όπως για παράδειγμα η Συμφωνία για τη Διατήρηση του Πληθυσμού των Ευρωπαϊκών Νυχτερίδων (EUROBATS).

Δεδομένου ότι μόνο δυο είδη παρουσιάζουν μείωση στον πληθυσμό τους, οι νυχτερίδες φαίνεται ότι επωφελήθηκαν περισσότερο, σε σύγκριση με άλλα θηλαστικά, από τις διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες για τη διατήρηση των ειδών.

Αν και οι νυχτερίδες δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητές, επιτελούν περιβαλλοντικές λειτουργίες μεγάλης οικονομικής σημασίας.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ελέγχουν τον πληθυσμό των εντόμων στις αγροτικές περιοχές και συμβάλλουν στη διατήρηση των δασών μεταφέροντας σπόρους σε μακρινές αποστάσεις.

Στις φυτείες καφέ στο Μεξικό οι νυχτερίδες καταναλώνουν περισσότερα έντομα απ’ ότι τα πτηνά το καλοκαίρι. Σημειώνεται ότι πάνω από 200 είδη εντόμων τρέφονται από τις φυτείες καφέ με αποτέλεσμα να τις καταστρέφουν.

Δεδομένου ότι η χρήση εντομοαπωθητικών έχει απαγορευθεί στις οργανικές καλλιέργειες, ο ρόλος των νυχτερίδων είναι πολύ σημαντικός για τις τοπικές οικονομίες.

Επιπλέον, όπως και οι μέλισσες, οι νυχτερίδες συμβάλλουν στην επικονίαση, μια οικολογική υπηρεσία εξαιρετικά σημαντική για τη γεωργία, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια