Επικίνδυνοι για την υγεία οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας;

0
18

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σοβαρά προβλήματα υγείας μπορούν να προκαλέσουν οι νέοι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας zougla.gr.

Οι νέοι λαμπτήρες γίνονται επικίνδυνοι όταν σπάσουν, αφού η ποσότητα των 5mg υδραργύρου που περιέχει θεωρείται άκρως επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο υδράργυρος μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων βλάβες στον εγκέφαλο, καρκινογενέσεις, τύφλωση και προβλήματα στο συκώτι.

Η ιστοσελίδα φιλοξενεί δηλώσεις του διευθυντή του Δημόκριτου, φυσικού Νίκου Κατσαρού, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στις εταιρείες, επειδή δεν ενημερώνουν τους καταναλωτές και λέει ότι, αν ο λαμπτήρας σπάσει, μπορεί αν προκληθεί σοβαρή φλεγμονή στα μάτια και στο δέρμα λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας. Παράλληλα, επισήμανε ότι, όταν ο υδράργυρος εξατμίζεται, μπορεί να συσσωρευτεί στον οργανισμό ανθρώπων και ζώων ή τελικά να περάσει στην τροφική αλυσίδα, επιφέροντας μη αναστρέψιμα προβλήματα υγείας.

Οι νέοι λαμπτήρες, που αντικατέστησαν του λαμπτήρες πυρακτώσεως δεν πρέπει να πρέπει να πετιούνται στα σκουπίδια, αλλά να αποθέτονται σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.

econews

Σχόλια