Η ενέργεια στο επίκεντρο συναντήσεων στη Μόσχα

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα αποτέλεσε το επίκεντρο της συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τον Ρώσο Υπουργό Ενέργειας, Sergei Shmatko.

Η κυρία Μπιρμπίλη και ο κ. Shmatko αποφάσισαν να συγκροτηθεί Κοινή Ομάδα Εργασίας για να εξεταστούν τα θέματα διμερούς συνεργασίας. Συμφώνησαν να συνεδριάσει άμεσα με αντικείμενο τη ρύθμιση όλων των διμερών ενεργειακών θεμάτων και τις δυνατότητες μελλοντικών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών.

Σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την σπουδαιότητά του και ότι αποτελεί εθνική προτεραιότητα και για τα δύο κράτη. Η Υπουργός ΠΕΚΑ ενημέρωσε για την εξέλιξη του έργου και  υπογράμμισε την υποστήριξη της Ελλάδας.

Ο Ρώσος Υπουργός αναγνώρισε ότι η Ελλάδα κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για την πορεία, εκτέλεση και υλοποίηση του έργου και σημείωσε ότι μένει να αποσαφηνιστεί η θέση της Βουλγαρίας.

Για τον αγωγό South Stream επιβεβαίωσαν τη σπουδαιότητα προώθησής του, αναγνώρισαν ότι η ίδρυση της εταιρείας South Steam τον περασμένο Ιούλιο συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την πρόοδο και ολοκλήρωση του έργου και διαβεβαίωσαν την υλοποίησή του.

Η Υπουργός ενημέρωσε το Ρώσο ομόλογό της ότι το έργο έχει ενταχθεί στο δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Δικτύου φυσικού αερίου 2011- 2020 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου.

Η Ρωσία εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη θετική πορεία του έργου και από Βουλγαρικής πλευράς.

Η κα Μπιρμπίλη, απηύθυνε ομιλία στο πλαίσιο της 5ης Διεθνούς Εβδομάδας Ενέργειας παρουσιάζοντας την ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας και τη μετάβαση σε μία ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ανέλυσε τις παρεμβάσεις του ΥΠΕΚΑ τον τελευταίο χρόνο που εστιάζουν στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, την αύξηση του ενεργειακού δυναμικού της χώρας από ΑΠΕ και φυσικό αέριο και τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία με την εγκατάσταση ενός ισχυρού και σταθερού νομικού πλαισίου που θα ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια.

Προκειμένου να ενισχύσουμε την εθνική και ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια θα πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες βιώσιμων επενδύσεων, να κατασκευάσουμε νέα αναπτυξιακά έργα, να προωθήσουμε τη διαφοροποίηση των πηγών εισαγωγής φυσικού αερίου και να ενισχύσουμε τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις με τις χώρες παραγωγής και διαμετακόμισης».

Κλείνοντας, η Υπουργός σημείωσε την ικανοποίησή της για την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης για την προώθηση της Πράσινης Ανάπτυξης των Υπουργών Ενέργειας των κρατών – μελών του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Την Υπουργό ΠΕΚΑ συνόδευσε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κώστας Μαθιουδάκης.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια