Κλιματική αλλαγή: «οι πλούσιες χώρες να στηρίξουν τις φτωχότερες»

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki-moon πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο ΕΚ στο Στρασβούργο.

Στην ομιλία του τόνισε τις τρείς μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα, τη μάχη κατά της φτώχειας, τις κλιματικές αλλαγές και την κατάργηση των πυρηνικών όπλων. Καλώντας σε γενική συστράτευση για την  επίτευξη των στόχων ζήτησε από την ΕΕ να αναλάβει τον πρώτο ρόλο.

Ο Ban Ki-moon επισήμανε ότι ο ΟΗΕ και η ΕΕ είναι «φυσικοί σύμμαχοι, καθώς εργάζονται επιτυχώς για το κοινό καλό σε παγκόσμιο επίπεδο», για να τονίσει την ανάγκη αλληλεγγύης τόσο στην ανάληψη των ευθυνών όσο και στην απόλαυση των ωφελειών και την αντιμετώπιση των «πραγματικών ανησυχιών» των πολιτών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τρείς μεγάλες κοινές προκλήσεις που κατ” αυτόν αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Ο πόλεμος κατά της φτώχιας

Η πρώτη είναι η αντιμετώπιση της φτώχιας και κάλεσε  το ΕΚ να στηρίξει το έργο του ΟΗΕ.

«Μπορούμε και να σφίξουμε το ζωνάρι και να μην κλείνουμε τα μάτια στις κοινές μας προκλήσεις», καθώς πρέπει και μπορούμε να «βοηθήσουμε εκείνους που έχουν ανάγκη να βοηθήσουν τους εαυτούς τους».

Επεσήμανε δε ότι 1 δις άνθρωποι πεινούν κάθε ημέρα και μόνο φέτος 64 εκατομμύρια έπεσαν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Κλιματικές αλλαγές

Για τις κλιματικές αλλαγές τόνισε ότι «όσο καθυστερούμε τόσο μεγαλύτερο θα είναι το αντίτιμο που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, σε ανταγωνιστικότητα, σε πόρους, σε ανθρώπινες ζωές».

Επίσης, επισήμανε ότι οι κίνδυνοι πρέπει να περιορισθούν, η επαγρύπνηση όλων να αυξηθεί και οι αναπτυσσόμενες χώρες να στηριχθούν.

Πρώτο βήμα είναι η επερχόμενη διεθνής διάσκεψη στην Κανκούν το Δεκέμβριο, όπου «οι κυβερνήσεις πρέπει να σημειώσουν πρόοδο στην επίλυση των προβλημάτων που παραμένουν ανεπίλυτα».

Κάλεσε έτσι τους πάντες να επιδείξουν «ευελιξία, αλληλεγγύη και θάρρος» στην αναζήτηση των αναγκαίων συμβιβασμών, τονίζοντας ότι η «υγεία, η ασφάλεια και η ευημερία  εκατομμυρίων», εξαρτώνται από την επιτυχή έκβαση της συνόδου. Μέρος αυτού είναι και η στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών.

Όπως παρατήρησε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθεί να χωρίζει το έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει, ένα έλλειμμα που μπορεί «να κλείσει με οικονομικά μέσα».

Κάλεσε έτσι τις πρώτες να παράσχουν το μερίδιο που τους αναλογεί στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια ταχύρρυθμης χρηματοδότησης που συμφωνήθηκε στην περσινή σύνοδο στην Κοπεγχάγη για το 2010-2012 ως μέσο διευκόλυνσης της προσαρμογής των αναπτυσσόμενων χωρών στη μάχη κατά των κλιματικών αλλαγών.

Αναζητώντας έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά

Έργα αλλά και περισσότερη «αρμονία» μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο τόσο να καταργηθούν τα όπλα μαζικής καταστροφής και να όσο και να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος να αποκτήσουν πυρηνικό υλικό οι τρομοκράτες.

«Ιστορικά η ΕΕ έχει υπάρξει δύναμη παγκόσμιας ανάπτυξης και αλλαγής. Μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή που θα τραβήξει το τρένο, που θα μας τραβήξει και θα μας σπρώξει και θα μας κρατήσει σε κίνηση και στη σωστή τροχιά».

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια