Παπανδρέου: πράσινες επενδύσεις 45 δις ευρώ

0
8

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας από το βήμα του επενδυτικού φόρουμ για την πράσινη ανάπτυξη , υποσχέθηκε επενδύσεις 45 δις ευρώ για πράσινες υποδομές μέχρι το 2015.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», το Σάββατο στο πλαίσιο του συνεδρίου για την κλιματική αλλαγή, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης.

Οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις στις ΑΠΕ «δίνουν ελπίδα στη χώρα μας σε μια εποχή οικονομικής κρίσης», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εν όψει της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η οικονομική κρίση δεν πρέπει να θεωρηθεί εμπόδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά και οι δύο πρέπει να αντιμετωπισθούν με κοινές λύσεις, και αυτό μπορεί να γίνει με την πράσινη ανάπτυξη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα 45 δις ευρώ στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, δεν είναι φυσικά λεφτά, τα οποία θα διοχετεύσει στην πράσινη ανάπτυξη το Δημόσιο.

Πρόκειται για μια γενική εκτίμηση ως προς τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα μπορούσαν να εισρεύσουν στη χώρα μας από την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των περιβαλλοντικών υποδομών, τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως η Ελλάδα διαθέτει τεράστιο ανεκμετάλλευτο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ήδη σπεύδει να το εκμεταλλευτεί. «Εχουμε ήδη προωθήσει διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης -fast track- για επιτάχυνση των πράσινων επενδύσεων και των έργων υποδομής. Απελευθερώνουμε την αγορά ενέργειας, όπου οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις επενδύσεις για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στα νησιά, αλλά και για την υποβρύχια διασύνδεση τους με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτροδότησης που θα συγχρηματοδοτηθεί από τους ιδιώτες.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια