Οι μέλισσες νικούν την τεχνολογία!

1
72

Περιβάλλον Ενέργεια οικολογία:

Οι μέλισσες μπορούν να λύσουν περίπλοκα μαθηματικά προβλήματα, για την επίλυση των οποίων οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές χρειάζονται μέρες.

Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων από το Royal Hοlloway University στο  Λονδίνο.

Ένα από τα προβλήματα που καλούνται να λύσουν καθημερινά οι μέλισσες είναι να βρουν ποια είναι η συντομότερη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές λύνουν το συγκεκριμένο πρόβλημα συγκρίνοντας τις αποστάσεις όλων των πιθανών διαδρομών και επιλέγοντας την συντομότερη προς τον προορισμό.

Οι μέλισσες το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να χρησιμοποιήσουν τον εγκέφαλό τους.

«Οι μέλισσες λύνουν το πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή κάθε μέρα. Επισκέπτονται λουλούδια σε διαφορετικές τοποθεσίες και επειδή χρειάζονται πολλή ενέργεια για να πετάξουν, βρίσκουν την πιο σύντομη διαδρομή», δήλωσε ο δρ. Nigel Raine, από το τμήμα βιολογίας του Royal Hοlloway University.

«Παρά τους μικροσκοπικούς τους εγκεφάλους οι μέλισσες έχουν εκπληκτική συμπεριφορά. Πρέπει να καταλάβουμε με ποιόν τρόπο λύνουν το πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή χωρίς ηλεκτρονικό υπολογιστή», προσέθεσε ο δρ. Raine.

Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνητά λουλούδια για να διαπιστώσουν αν οι μέλισσες τα «επισκέπτονται» με τη σειρά ή προσπαθούν να βρουν τη πιο σύντομη διαδρομή.

Όπως αποδείχτηκε, οι μέλισσες υπολογίζουν τις αποστάσεις και επιλέγουν την πιο κοντινή διαδρομή ώστε να πετάξουν λιγότερο και να μην σπαταλήσουν πολύ ενέργεια.

Για το econews

Newslink Hellas

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.