Νέα έρευνα αποκαλύπτει το μυστικό των ελεφάντων

0
19

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Περιοχές κατεστραμμένες από το πέρασμα των ελεφάντων φαίνεται πως αποτελούν το καλύτερο καταφύγιο για πολλά είδη αμφιβίων και ερπετών, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Οι ελέφαντες συχνά αποκαλούνται «οικολογικοί μηχανικοί» γιατί με τις αλλαγές που προκαλούν στο φυσικό περιβάλλον, στην ουσία δημιουργούν και διατηρούν οικοσυστήματα.

«Οι ελέφαντες και κάποια άλλα είδη θεωρούνται ‘’μηχανικοί του περιβάλλοντος’’ γιατί οι δραστηριότητές τους αλλάζουν τα ενδιαιτήματα με τρόπο που επηρεάζει πολλά άλλα είδη», δήλωσε στο BBC ο δρ. Bruce Schulte από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι.

«Σκάβουν με τα μπροστινά τους πόδια, ξεριζώνουν  το γρασίδι και ρίχνουν κάτω τους κορμούς των δέντρων. Με αυτό τον τρόπο αλλάζουν το φυσικό τοπίο», προσέθεσε ο δρ. Schulte, διευκρινίζοντας ότι λόγω της κακής λειτουργίας του πεπτικού τους συστήματος οι ελέφαντες διασκορπίζουν πολλούς από τους σπόρους που καταναλώνουν.

«Δεδομένου ότι τα περιττώματα αποτελούν πολύ καλό λίπασμα, μεταξύ άλλων, οι ελέφαντες αναζωογονούν την περιοχή μεταφέροντας τους σπόρους που έχουν φάει», είπε χαρακτηριστικά.

Η έρευνα

Η έρευνα των Αμερικανών επιστημόνων διεξήχθη σε έκταση 4.300 εκταρίων στη βορειοανατολική Τανζανία, από τον Αύγουστο του 2007 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2008.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες συνέκριναν περιοχές που είχαν υποστεί μεγάλες, μέτριες και μικρές καταστροφές από την έλευση των ελεφάντων και περιοχές περιφραγμένες και προστατευόμενες, που δεν είχαν υποστεί καμία απολύτως καταστροφή.

Όπως διαπίστωσαν, στις περιοχές που είχαν υποστεί μεγάλες καταστροφές από τους ελέφαντες ζούσαν 18 είδη ερπετών και αμφιβίων.

Στις περιοχές όπου οι καταστροφές ήταν μέτριες καταγράφηκαν 12 είδη, ενώ στις περιοχές όπου οι καταστροφές ήταν μικρές καταγράφηκαν 11 είδη.

Προς έκπληξη των επιστημόνων, στις προστατευόμενες περιοχές που δεν υπήρχε αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος καταγράφηκαν μόλις 8 είδη.

Στην έκθεσή τους οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η διαφορά της βιοποικιλότητας στις  «κατεστραμμένες» και τις «ανέγγιχτες» περιοχές οφείλεται στο γεγονός ότι με τις δραστηριότητές τους οι ελέφαντες δημιουργούν νέες κατοικίες για πολλά ερπετά και αμφίβια.

Επισημαίνεται επίσης πως πιστοί φίλοι των ελεφάντων είναι οι βάτραχοι, αφού κατακλύζουν τις περιοχές από τις οποίες περνούν τα επιβλητικά ζώα.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια