Χρεοκοπία Ελλάδας: δίνουν… χρόνο οι Αγορές

0
16

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιανουάριο τα βραχυπρόθεσμα ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) της ελληνικής οικονομίας κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα μακροπρόθεσμα, σημάδι ότι προς το παρόν απομακρύνεται ο κίνδυνος για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η μείωση των τιμών των CDS ωρίμανσης ενός έτους οφείλεται στα μέτρα λιτότητας και στη μεγάλη περικοπή δαπανών που επέβαλε η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Παρόλα αυτά, η ελληνική παραμένει η δεύτερη πιο πιθανή για χρεοκοπία οικονομία στον κόσμο, με ποσοστό 44% την επόμενη πενταετία, πίσω από τη Βενεζουέλα.

Οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν πως η συγκυρία έχει βελτιωθεί για την Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς υπάρχουν εμφανή σημάδια συμμαζέματος των δημοσίων οικονομικών της χώρας.

Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει πως η αμερικανική εταιρεία αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s εξετάζει σοβαρά το σενάριο αναβάθμισης των ελληνικών ομολόγων, τα οποία είχε κατατάξει στην κατηγορία «σκουπίδια» (junk) τον Ιούνιο του 2010.

Η βελτίωση της αντιμετώπισης της Ελλάδας από τις Αγορές, σημειώνουν οι αναλυτές, δεν σημαίνει επ’ ουδενί ότι η χώρα έχει ξεπεράσει το σκόπελο της χρεοκοπίας.

Άλλωστε, τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα εξακολουθούν να έχουν μακράν τις υψηλότερες αποδόσεις έναντι των άλλων χωρών της ευρωζώνης, δείγμα του κινδύνου που ενέχουν ως επένδυση.

Ειδικότερα, το ελληνικό δεκαετές ομόλογο στις 22/10 έδινε απόδοση 9,38% έναντι 6,47% της Ιρλανδίας, 5,89% της Πορτογαλίας, 4,11% της Ισπανίας και 3,84% της Ιταλίας.

Πηγή: i-live news

Σχόλια