Σάλος με τις καταπατήσεις στα καμένα της Ηλείας

0
24

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Όργιο καταπατήσεων στις δασικές εκτάσεις της Πελοποννήσου που καταστράφηκαν από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 καταγγέλλει η WWF, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της δράσης «Παρακολούθηση των καμένων εκτάσεων της Πελοποννήσου», ερευνητές της WWF Ελλάς κατέγραψαν 70 ύποπτες καταπατήσεις δασικών εκτάσεων και έστειλαν τις σχετικές αναφορές στα αρμόδια δασαρχεία για εξακρίβωση.

Η περιοχή μελέτης των ερευνητών περιελάμβανε περίπου 235 πυρόπληκτα χωριά στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας και οι καταπατήσεις που σημειώθηκαν αφορούν περιστατικά επέκτασης των καλλιεργειών προς το δάσος, εκχέρσωσης δασικών εκτάσεων και υπερβόσκησης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, περισσότερες από τις μισές καταπατήσεις εντοπίστηκαν στην περιοχή την οποία ελέγχει το Δασαρχείο Πύργου και 27 στα όρια του Δασαρχείου Ολυμπίας.

Από την έρευνα προέκυψε ότι η επικίνδυνη αλλαγή του τοπίου οφείλεται κυρίως στην επέκταση των γεωργικών καλλιεργειών σε βάρος των δασικών εκτάσεων.

Στις περιοχές που δεν υπάρχει παρέμβαση, η φυσική αποκατάσταση είναι ικανοποιητική, ωστόσο προβλήματα παρουσιάζονται σε περιοχές με καταπατήσεις, επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές ή έντονη βόσκηση.

Σημειώνεται ότι όσο πιο έντονη είναι η αποψίλωση της βλάστησης τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος διάβρωσης των εδαφών.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια