«Θανατηφόρα διπλή απειλή»

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Δυο από τις μεγαλύτερες απειλές για τον φυσικό κόσμο – η κλιματική αλλαγή και τα ξενικά είδη– όταν συνδυαστούν δεν έχουν μόνο καταστρεπτικές συνέπειες για το περιβάλλον αλλά και για την οικονομία των κρατών.

Σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας, οι επιστήμονες απευθύνουν έκκληση στις χώρες να λάβουν ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση της «θανατηφόρας διπλής απειλής», όπως αποκαλούν την κλιματική αλλαγή και τα ξενικά είδη.

Η έρευνα, που διεξήχθη από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Ξενικών Ειδών καταδεικνύει πώς συνδέεται η κλιματική αλλαγή με τα ξενικά είδη και επικεντρώνεται στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις.

«Οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τη θανατηφόρα διπλή απειλή δεν πρέπει να παραβλεφθούν», τόνισε σε δηλώσεις της η Σάρα Σίμσονς, διευθύντρια του Παγκόσμιου Προγράμματος Ξενικών Ειδών.

«Έχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κλιματική αλλαγή  επιδεινώνει την κατάσταση με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις από την εισβολή ξενικών ειδών να γίνονται ακόμα πιο καταστροφικές», προσέθεσε η δρ. Σίμσονς.

Η εκτιμώμενη οικονομική ζημιά από την εισβολή ξενικών ειδών παγκοσμίως εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, το 5% δηλαδή της παγκόσμιας οικονομίας.

«Το θέμα της κλιματικής αλλαγής ήδη λαμβάνει τη δέουσα προσοχή από επιστήμονες και πολιτικούς, ωστόσο τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι πρέπει να ερευνήσουμε ακόμα περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή αλληλεπιδρά με τα ξενικά είδη», επισήμανε ο Μπιλ Τζάκσον, αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Ένα καταστροφικό παράδειγμα της σχέσης ξενικών ειδών και κλιματικής αλλαγής είναι η ασθένεια της κυανής γλώσσας των προβάτων (Καταρροϊκός πυρετός), που το 2007 κόστισε στους κτηνοτρόφους περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια