Νέες θέσεις εργασίας από την πράσινη ανάπτυξη

0
79

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας χθες στο 2ο συνέδριο του Economist, τόνισε ότι η πράσινη επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη είναι μια πηγή ευκαιριών για την αναζωογόνηση των επιχειρήσεων και την επιβίωση των τοπικών οικονομιών.

Ο κ. Μίχαλος αρχικά αναφέρθηκε στο θέμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης «που σάρωσε στο πέρασμά της το μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου, μετά από τη μεγαλύτερη ύφεση της μεταπολεμικής εποχής».

«Οι Κυβερνήσεις στο δυτικό κόσμο περικόπτουν δαπάνες από παντού, σε μία προσπάθεια να διαχειριστούν το δημοσιονομικό τους πρόβλημα, με αποτέλεσμα να τίθενται σε δεύτερη μοίρα οι περιβαλλοντικές πολιτικές και τα σχετικά κίνητρα.

Οι επιχειρήσεις διστάζουν μπροστά σε νέες επενδύσεις, δυσκολεύονται να αντλήσουν χρηματοδότηση, ενώ πολλές είναι αυτές που αγωνίζονται για να επιβιώσουν.

Οι πολίτες-καταναλωτές ανησυχούν πλέον περισσότερο για την εργασία και το εισόδημά τους, παρά για το μέλλον του πλανήτη. Βεβαίως δε χρειάζεται να πω ότι για την Ελλάδα όλα αυτά ισχύουν σε πολλαπλάσιο βαθμό.

Κάτω απ΄ αυτές τις συνθήκες, πολλοί θα υποστήριζαν ότι η πράσινη επιχειρηματικότητα ήταν μία τάση που ατόνησε. Εγώ θα υποστηρίξω το αντίθετο, ναι η δυναμική της επιβραδύνθηκε εξαιτίας της κρίσης, ναι έχουν προκύψει νέες προτεραιότητες και ανάγκες παντού, ναι στη χώρα μας οι συνθήκες είναι ασφυκτικά δύσκολες για πράσινες και μη επιχειρήσεις», επισήμανε ο κ. Μίχαλος.

«Η πράσινη καινοτομία εξακολουθεί να ανθίζει, παράγοντας νέες βιώσιμες τεχνολογίες στην ενέργεια, στην πληροφορική, στις κατασκευές. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι στην Αμερική που ταλαιπωρείται σήμερα από τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας των τελευταίων ετών, η πράσινη οικονομία θεωρείται ως η σημαντικότερη διέξοδος απασχόλησης για τους νέους ανθρώπους».

Επίσης, τόνισε ότι η πράσινη επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη είναι ένα από τα ελάχιστα ελπιδοφόρα πεδία στη δύσκολη πορεία προς την ανάκαμψη της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πορεία του ΕΣΠΑ και του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι «οι ευκαιρίες είναι πολλές και το σημαντικότερο για τη χώρα μας είναι ότι δεν αφορούν αποκλειστικά τις μεγάλες επιχειρήσεις, αφορούν τις μικρές και μεσαίες, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Όσο το κόστος της ενέργειας θα αυξάνεται, όσο οι φυσικοί πόροι θα εξαντλούνται, τόσο θα μεγαλώνει η ανάγκη για έξυπνα βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, τόσο θα μεγαλώνει η ανάγκη για ανθρώπους με τις κατάλληλες γνώσεις για να τα παράγουν και για να τα παρέχουν στην αγορά.

Το δύσκολο ερώτημα είναι κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορούμε εμείς ως χώρα να εκμεταλλευτούμε αυτή την τάση προς όφελος της οικονομίας μας, ειδικά μάλιστα στο πλαίσιο μιας δεινής οικονομικής κρίσης, που έχει φέρει τη μικρομεσαία επιχείρηση στα όρια της εξόντωσης».

Επίσης, ζήτησε  χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις, μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές και πιο ανταγωνιστική αγορά εργασίας, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό το επενδυτικό περιβάλλον.

Τέλος, ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι «η κρίση είναι μία ευκαιρία να αναθεωρήσουμε στρατηγικές και μοντέλα ανάπτυξης, να σκεφθούμε τρόπους για να αγκαλιάσουμε την πράσινη επιχειρηματικότητα, είτε αναπτύσσοντας νέες δραστηριότητες, είτε προσανατολίζοντας ανάλογα τις υφιστάμενες, να επενδύσουμε στην πράσινη τεχνογνωσία και στις δεξιότητες των νέων ανθρώπων».

Χορηγοί του Συνεδρίου : ΔΕΠΑ, ΗΡΑΚΛΗΣ, ΔΕΗ, POLYECO, POSITIVE ENERGY και η Eurobank

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια