Μαζικός θάνατος κοραλλιών στην Ασία

0
14

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι στη Νοτιοανατολική Ασία και στον Ινδικό Ωκεανό πεθαίνουν από λεύκανση, σύμφωνα με έρευνα Αυστραλών επιστημόνων.

Η λεύκανση είναι η χειρότερη «επιδημία» που μαστίζει τα κοράλλια, πάνω από μια δεκαετία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, η λεύκανση που «σκοτώνει» τα κοράλλια, οφείλεται σε ένα θερμό ρεύμα που εμφανίστηκε στο Μάιο στον Ινδικό Ωκεανό, όπου ήταν η αιτία να αυξηθεί η θερμοκρασία των υδάτων.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι στις Φιλιππίνες, στη Σρι Λάνκα, στη Μυανμάρ, στη Ταιλάνδη, στη Μαλαισία και στη Σιγκαπούρη, απειλούνται από τη λεύκανση λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας της θάλασσας, δήλωσε ο επιστήμονας Andrew Baird.

«Είναι ο χειρότερος μαζικός θάνατος κοραλλιών από το 1998», τόνισε ο ίδιος.

Η θερμοκρασία του ωκεανού σε ορισμένα σημεία αυξήθηκε πολύ πιο πάνω από το κανονικό επίπεδο. Αιτία είναι η κλιματική αλλαγή», επισήμανε ο Baird.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι γνωστοί για τη σημαντική θαλάσσια βιοποικιλότητα τους, αφού αποτελούν «πηγή ζωής», καθώς εμφανίζονται περισσότερα είδη, σε σχέση με τα υπόλοιπα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Η κλιματική αλλαγή είναι απειλή για τα κοράλλια και τα μικροσκοπικά φυτά που ζουν στους ιστούς τους. Η λεύκανση των κοραλλιών που προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, έχει πλήξει πολλούς υφάλους.

«Παρατηρώντας το βυθό βλέπεις μόνο άσπρα και πεθαμένα κοράλλια. Οι ντόπιοι λένε ότι δεν έχουν ξαναδεί αυτή την εικόνα στο βυθό της θάλασσας. Είναι πολύ λυπηρό.»

Είναι το δεύτερο περιστατικό μαζικού θανάτου κοραλλιών, από το 1998, όπου είχε αυξηθεί η μέση θερμοκρασία των ωκεανών, με αποτέλεσμα να «πληγεί» το 16% των υφάλων.

«Θα χρειαστεί να περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να ανακάμψουν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια