Στροφή στις ΑΠΕ ζητά η Greenpeace

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

«Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθούν οι λαοί και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της Μεσογείου από μία επερχόμενη κλιματική κρίση, είναι η στροφή σε μία κοινωνία 100% ΑΠΕ», υπογραμμίζει η  Greenpeace.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η περιβαλλοντική οργάνωση χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού «Mediterranean Climate Change Initiative», παράλληλα όμως τον καλεί να απορρίψει κάθε πιθανότητα εκμετάλλευσης των νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων σε Ελασσόνα, Δράμα και Βεύη και να δώσει γενναία φορολογικά κίνητρα στους Έλληνες πολίτες και τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για πράσινες δράσεις.

Το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης των τελευταίων λιγνιτικών αποθεμάτων της χώρας εκτός από την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που συνεπάγεται για τις τοπικές κοινωνίες, θα εκτροχίαζε οριστικά κάθε προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών για το 2020, αλλά και της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 40% στην ηλεκτροπαραγωγή.

Παράλληλα με τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, όπως επισημαίνει η Greenpeace, ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης προωθούν οικονομικά κίνητρα και διευκολύνσεις για επικίνδυνες επενδύσεις που ναυάγησαν για λόγους «βιωσιμότητας» (LPG, Κατάρ), ενώ επικίνδυνες και πανάκριβες τεχνολογίες όπως η καύση απορριμμάτων επιδοτούνται ως πράσινες επενδύσεις.

Στον αντίποδα, συνεχίζει η οργάνωση, το υπουργείο οικονομικών εξακολουθεί να αγνοεί τη σημασία των ουσιαστικών φορολογικών κίνητρων για τους Έλληνες πολίτες για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους.

Η Greenpeace καλεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό:

1) Να υποστηρίξει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης και 29ης Οκτωβρίου τη μονομερή αναβάθμιση του ευρωπαϊκού στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε 30% έως το 2020.

2) Να προχωρήσει σε μέτρα και πολιτικές που θα αναδείξουν την Ελλάδα σε πρωτοπόρο της πράσινης ανάπτυξης στη Μεσόγειο. Πιο συγκεκριμένα:

3) Να απορρίψει οριστικά την προοπτική εκμετάλλευσης των τελευταίων λιγνιτικών κοιτασμάτων και την καύση απορριμμάτων.

4)Να προωθήσει τολμηρά φορολογικά κίνητρα για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης στον οικιακό τομέα, τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια