Μορατόριουμ για τη γεωμηχανική ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

«Τα Ηνωμένα Έθνη οφείλουν να επιβάλλουν μορατόριουμ στα προγράμματα γεωμηχανικής για την καταπολέμηση της κλιματικής  αλλαγής, όπως για παράδειγμα τα τεχνητά ηφαίστεια, γιατί απειλούν τη φύση και την ανθρωπότητα», προειδοποιούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στη διάσκεψη των συμβαλλόμενων μερών στη Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα, που πραγματοποιείται στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας, οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων υποστήριξαν ότι «οι επιπτώσεις των παρεμβάσεων στη φύση δεν είναι ακόμα γνωστές και ενέχουν μεγάλους κινδύνους».

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η κυριότερη αιτία για την απώλεια της βιοποικιλότητας είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία προκαλεί ξηρασίες, πλημμύρες και άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάποια κράτη δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα γεωμηχανικής με στόχο να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι εντελώς απαράδεκτο ορισμένες κυβερνήσεις βιομηχανικών κρατών να εφαρμόζουν προγράμματα γεωμηχανικής χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τη συναίνεση όλου του κόσμου», δήλωσε στο Reuters στο περιθώριο της διάσκεψης η Pat Mooney, εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης ETC.

«Δεν θα έπρεπε να κάνουν πειράματα στο περιβάλλον μέχρι να υπάρξει consensus στα Ηνωμένα Έθνη»,  προσέθεσε η κ. Mooney.

Ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι τα κράτη που προχωρούν σε προγράμματα γεωμηχανικής είναι απρόθυμα να λάβουν ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Το θέμα πάντως θα απασχολήσει την IPCC στην επόμενη έρευνά της, τα αποτελέσματα της οποία θα δημοσιευτούν το 2013.

Προγράμματα Γεωμηχανικής που έχουν προταθεί:

– Ψεκασμοί ωκεανών: μεγάλες επιφάνειες ψεκάζονται με σίδηρο και άλλα θρεπτικά στοιχεία έτσι ώστε να αναπτυχθεί φυτοπλαγκτόν, το οποίο απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα. Ωστόσο από τη διαδικασία αυτή θα μπορούσαν να αναπτυχθούν τοξικά φύκια, που απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά και σκοτώνουν ψάρια και θαλάσσιους οργανισμούς.

– Ψεκασμός θαλασσινού νερού στην ατμόσφαιρα: στόχος να αυξηθεί η αντανακλαστικότητα και η πυκνότητα των σύννεφων για να «στέλνουν» περισσότερες ηλιακές ακτίνες πίσω στο  διάστημα.

– Μικροσκοπικά ηλιακά κάτοπτρα στο διάστημα για να μειωθούν οι ηλιακές ακτίνες που φτάνουν στη Γη.

Τεχνητά ηφαίστεια: Μικροσκοπικά σωματίδια απελευθερώνονται στη στρατόσφαιρα και αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία προσομοιώνοντας στην ουσία την ηφαιστειακή έκρηξη.

– Τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα: αποθήκευση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τα διυλιστήρια βαθειά στο έδαφος.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια