Φοροδιαφυγή: ενδοοικογενειακά «καρφώματα» – 18.000 καταγγελίες

1
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ο χαρακτήρας του «καταδότη» έχει αναδειχθεί στους συμπατριώτες μας μετά την έκκληση του υπουργείου Οικονομικών για καταγγελίες σχετικές με φοροδιαφυγή.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 18.000 καταγγελίες, συνοδευόμενες μάλιστα από αποδεικτικά έγγραφα, οι οποίες προέρχονται κυρίως από ιδιώτες και επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πολλές περιπτώσεις αφορούν καταγγελίες από συγγενείς και «φίλους», οι οποίοι παράλληλα με τη συμβολή τους στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής για τη σωτηρία της πατρίδας ικανοποιούν τα ευγενή αισθήματα της ζηλοφθονίας και της εμπάθειας.

Το υπουργείο Οικονομικών ανίκανο να εξυγιάνει τους διεφθαρμένους και ανεπαρκείς ελεγκτικούς μηχανισμούς για την πάταξη της φοροδιαφυγής κατέφυγε στο να στρέψει τον ένα φορολογούμενο έναντι του άλλου και να μετατρέψει τις ενδοοικογενειακές έριδες σε μοχλό πίεσης για την καταπολέμησητου φαινομένου.

Εντωμεταξύ, αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης για άρση του φορολογικού απορρήτου.

Θέση επί του θέματος έλαβε η Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλογών Ελλάδος η οποία εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Είναι σαφές ότι προσβάλλεται ο νόμος περί προσωπικών δεδομένων και οι διατάξεις περί προσωπικότητας ενός εκάστου των πολιτών που χωρίς τη συναίνεσή του θα δημοσιοποιούνται τα εισοδήματά του. Ούτε εξηγείται ποιο έννομο αγαθό ή δημόσιο συμφέρον προστατεύεται. Διότι ως γνωστόν το ζήτημα δεν είναι τι δηλώθηκε αλλά τι αποσιωπήθηκε. Ο δε πραγματικός φοροφυγάς αφ” ής δέχεται να υποβάλει ψευδή δήλωση, που ενδεχομένως προκαλεί, στη φορολογική αρχή δεν θα αλλάξει συμπεριφορά επειδή αυτή θα δημοσιοποιηθεί. Εκτός εάν ομολογεί το κράτος ότι ο φορολογικός έλεγχος είναι διαβλητός.

Επομένως, το συγκεκριμένο μέτρο ούτε ανάλογο είναι ούτε πρόσφορο. Ζούμε σε δύσκολους καιρούς και οφείλουμε να επικεντρωθούμε σε κοινούς στόχους και όχι να απορυθμίσουμε εντελώς την κοινωνία μας προκαλώντας μας με τέτοιου είδους μέτρα να ασχολούμαστε με το διπλανό μας. Ας σταματήσουμε να επιτιθέμεθα σε ανεμόμυλους και επιτέλους ας σοβαρευτούμε».

Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει την απάντηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων προτού βγάλει τα στοιχεία των φορολογουμένων στη «φόρα».

Πηγή: i-live news

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Σημασία δεν έχει αν καταγγέλει ο Α τον Β λόγω ενδοοικογενειακής έριδας, λόγω ζήλιας ή φθόνου. Σημασία έχει ότι ο Β παρανομεί. Οποιοσδήποτε πολίτης γνωρίζει ή βλέπει κάποιον να παρανομεί, έχει υποχρέωση να το καταγγείλει.

  Το να δημιουργούμε αίσθημα ενοχής όχι στον παρανομούντα (Β) αλλά στον καταγγέλοντα (Α) λέγοντας τον καταδότη, χαφιέ κλπ. μας οδήγησε εδώ που είμαστε.

  Αν πχ. βλέπετε κάποιον να περνάει με κόκκινο, δεν τηλεφωνείτε να δώσετε την πινακίδα του αυτοκινήτου του στην τροχαία…δεν είστε εξάλλου χαφιές, σωστά; Περιμένετε να περάσει άλλες 10 φορές με κόκκινο και να σκοτώσει κάποιο παιδάκι, τότε θα τον καταγγείλετε. Δεν είστε χαφιές επειδή σκοτώθηκε ενα παιδάκι;

  Καταγγέλουμε για φοροδιαφυγή μόνο τους εκατομμυριούχους και αυτό μόνο αν δεν είναι συγγενείς μας αλλά όχι τους φοροφυγάδες που κλέβουν λιγότερα από το κράτος ή είναι συγγενείς μας; Αυτό δεν μας κάνει μη/χαφιέδες, ηλίθιους μας κάνει.

  Θεωρώ εντελώς άστοχο τον τρόπο που παρουσιαστηκε το ρεπορτάζ. Μια και γράφω στο ECONEWS, να φέρω σχετικό παράδειγμα αν δεν σας έπεισα ακόμα; Δεν θα καταγγείλουμε κάποιον που μολύνει τον Ασωπό (που έχετε αναφερθεί συχνά σε άρθρα σας) γιατί είναι συγγενείς μας; Ή επειδή το Χρώμιο 6 που έριξε μέσα δεν ήταν δα και τόοοσο πολύ; Όχι βέβαια, θα τον καταγγείλουμε.

  Δεν χωρούν μέτρα και σταθμά, είτε είσαι νόμιμος, είτε παράνομος. Αν είσαι παράνομος, θα σε καταγγείλουν, για οποιονδήποτε λόγο και καλά θα κάνουν και έτσι πρέπει σε ένα κράτος δικαίου.

Comments are closed.