Η ξηρασία απειλεί τον πλανήτη

0
54

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη θα πληγεί από ξηρασία μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, αν δεν ληφθούν μέτρα για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, υποστηρίζει έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, o επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων Aiguo Dai, του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών (NCAR) των ΗΠΑ, δήλωσε ότι «ο πλανήτης θα αντιμετωπίσει τις επόμενες δεκαετίες παρατεταμένα φαινόμενα ξηρασίας».

«Αν οι προβλέψεις της μελέτης επαληθευθούν τότε οι συνέπειες για την ανθρωπότητα θα είναι καταστροφικές», τόνισε ο ίδιος.

Πολλές περιοχές στην Ασία, οι ΗΠΑ, η νότια Ευρώπη, η Αφρική, η Λατινική Αμερική και η Μέση Ανατολή απειλούνται από παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας.

Επίσης, η μελέτη υποστηρίζει ότι «με σχεδόν άνευ προηγουμένου φαινόμενα ξηρασίας απειλούνται οι περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο».

Η ξηρασία θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη γεωργία, στον τουρισμό, στα αποθέματα νερού, στα οικοσυστήματα και γενικότερα στη ποιότητα της ζωής των ανθρώπων.

Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Wiley Interdisciplinary Reviews: Climate Change».

Ενώ, μεγάλες πυκνοκατοικημένες περιοχές μπορεί να πληγούν από παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, άλλες αραιοκατοικημένες περιοχές σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη (βόρεια Ευρώπη, Ρωσία, Καναδάς , Αλάσκα ) θα γίνουν πιο υγρές.

Η αυξημένη υγρασία όμως στις εν λόγω περιοχές, δεν θα είναι σε θέση να αναπληρώσει τις συνθήκες ξηρασίας που θα επικρατούν στο υπόλοιπο μέρος του πλανήτη.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια